Helsepersonell tok imot flyktningene fra skipet «Blue Sky M» i havnen i den italienske byen Gallipoli på nyttårsaften 2014.

900 syriske flyktninger berget fra lasteskip ved Italia

En ny katastrofe ble avverget da en lastebåt som var på kollisjonskurs med Italias kyst, ble stanset, ifølge kystvakten. Om bord var 900 syriske flyktninger, men intet mannskap.

Fire migranter ble funnet døde på lasteskipet som ble tauet inn til Italia da mannskapet tilsynelatende forlot det i gresk farvann, ifølge Røde Kors.

Den italienske marinen tok natt til onsdag kontroll over fartøyet. Kystvakten kunne onsdag formiddag fortelle at det store frakteskipets motor hadde blitt låst, med roret i en kurs som ville ha ført skipet rett inn mot kysten av Puglia, på Italias hæl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det Moldova-registrerte skipet Blue Sky M befant seg i nærheten av den greske øya Korfu da det sendte ut nødsignal tirsdag.

«Misforståelse»

Nødsignalet ble først tolket som at det befant seg væpnede menn om bord. Den italienske og greske kystvakten rykket ut med en marinefregatt, et helikopter og to patruljebåter til skipet.

Men inspeksjonen viste seg å være noe flyktig, og kapteinen forklarte at det hele måtte være en misforståelse.

Skipet fikk derfor fortsette med kurs for den italienske havnebyen Gallipoli. Den italienske kystvakten, som allerede er hardt presset på grunn av brannen i ferja Norman Atlantic, sendte to helikoptre da den innså at en katastrofe var i ferd med å skje.

«Massakre» avverget

Seks mannskaper fra kystvakten bordet fartøyet, og etter noen hektiske øyeblikk på brua, lyktes de i å låse opp motorene og få båten under kontroll bare fem mil fra kysten.

– Det var en skikkelig kamp mot klokka, sier kystvaktens talsmann Filippo Marini.

På sin offisielle Twitter-konto erklærte kystvakten at en «massakre» hadde blitt avverget.

Om bord på skipet fant de over 900 båtflyktninger, de fleste av dem fra Syria. Blant dem var en høygravid kvinne, hvis vann gikk under dramaet. Flyktningene ble sendt til Gallipoli, mens italienske myndigheter etterforsker saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mistenker menneskesmuglere

De mistenker at skipet var bemannet av menneskesmuglere da det ble inspisert tirsdag. Mannskapet rømte trolig deretter skipet, slik de ofte gjør fordi de vet at deres menneskelige last kommer til å bli plukket opp av marine- eller handelsskip. En mann som mistenkes for å være involvert i menneskesmuglingen, ble pågrepet etter at båten ankom Gallipoli onsdag.

Over 170.000 mennesker har i løpet av året forsøkt å ta seg sjøveien fra Nord-Afrika til Italia, og bare i romjulen er 2.300 båtflyktninger plukket opp.

Over halvparten av båtflyktningene har kommet fra Syria og Eritrea.