Palestinske flyktninger fra Syria demonstrerte nylig utenfor kontorene til FNs høykommissær for flyktninger i Libanons hovedstad Beirut. De krever bedre levekår og muligheten til å søke asyl. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB scanpix

– Palestinerne er flyktningene ingen vil ha

Statsløse palestinere drukner i forsøk på å nå Europa eller sendes tilbake til krigshandlingene i Syria. Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener Norge og Europa burde rekke ut en hånd til folkegruppen.

Palestinere bør prioriteres i de små kvotene europeiske land har for flyktninger, sier Jan Egeland i Flyktninghjelpen til NTB.

– De 700.000 palestinerne som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet, har blitt til millioner av mennesker uten papirer fra sine nye hjemland. Over en halv million av dem har levd i Syria, og borgerkrigen har rammet dem hardt. De er blant de vanskeligste å hjelpe i regionen. Dels fordi flyktningleirene deres ofte er utsatt for krigshandlinger. Dels fordi de ikke er velkomne i nabolandene, fordi de er statsløse, sier den tidligere FN-toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overfylt

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, har meldt med bekymring om tilfeller der palestinere er blitt sendt tilbake til Syria fra Jordan og Libanon.

De som kommer seg ut av det krigsherjede landet, må klemme seg sammen i allerede overfylte flyktningleire eller leve på nåde hos familie og bekjente. Noen av palestinerne forsøker å bedre utsiktene ved å reise videre mot Europa.

– Palestinere er overrepresentert på flåtene som går ned i Middelhavet, hevder Egeland.

Derfor mener han at de bør regnes som en minoritet, en sårbar gruppe som burde få ekstra beskyttelse.

– Norge blant de minst dårlige

Norge skulle i løpet av 2014 ta imot 1.000 syriske kvoteflyktninger, men det gis ingen spesiell prioritet til statsløse palestinere. Neste år skal Norge ta imot over 2.000 flyktninger gjennom FN-systemet, ifølge avtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre.

– Norge er blant de minst dårlige, sier Egeland, men påpeker at sammenligningsgrunnlaget sier sitt:

– Dessverre er det slik at det er veldig mange land som gjør ingenting, sier han.

Ifølge Egeland er det lettere å vinne i lotto enn å komme til Europa som kvoteflyktning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Telles ikke

De palestinske flyktningene faller mellom flere stoler. Da FNs flyktningorganisasjon UNHCR i høst lanserte kampanjen «I belong» for å få slutt på statsløshet i verden, telte de ikke med palestinerne.

– Fordi situasjonen deres er så kompleks, har ikke UNHCR til hensikt å løse deres situasjon med denne kampanjen, sier Ariane Rummery, kommunikasjonsmedarbeider i UNCHR, til NTB.

UNHCR regner med at det er 10 millioner statsløse i verden. De omkring 5 millioner statsløse palestinerne regnes i stedet inn i flyktningstatistikken, til tross for at mange av dem aldri selv har vært på flukt, men har bodd hele sitt liv i ulike land i Midtøsten.

De er barn, barnebarn og oldebarn av dem som flyktet. Mange av dem lever i fattigdom, men andre lever gode liv som akademikere, leger eller forretningsfolk. Felles for dem er at de mangler pass eller har identitetspapirer som ikke anerkjennes som reisedokumenter

– Nansen, vi trenger deg

Idet verden opplever den største flyktningstrømmen siden andre verdenskrig, etterlyser Egeland Fridtjof Nansens ånd. I mellomkrigstiden lanserte polfareren Nansen-passet for statsløse russere, armenere, assyrere og tyrkere. Det ga hundretusenvis av flyktninger en sjanse til et nytt liv.

– Nansenpasset er like genialt som det er modig, sier Egeland, som ønsker seg et nytt krafttak.

Les også
Gilbert i TV-intervju: «Jeg så halshuggede barn i Gaza»
Les også
Svekket krone bekymrer norsk misjonDyr dollar
Les også
– «Israel-venn» kan lett bli misforstått
Les også
Tro og frimodighet
Les også
Over 600 fikk krysse Gazas grense til Egypt