Nordmannen Kjartan Sekkingstad
...
Nordmannen Kjartan Sekkingstad er satt fri etter ett år fangenskap hos islamistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene. Foto: Privat / NTB scanpix
Caritas: – Sekkingstad er i gode hender
Del
Hjelpeorganisasjonen Caritas mener det er trygt for det frigitte norske gisselet Kjartan Sekkingstad å være hos Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF).

– Er en i hendene til MNLF, så er en i hendene til de filippinske myndighetene. Det er et godt samarbeid mellom filippinske myndigheter og MNLF, sier Knut Andreas Lid, programsjef i hjelpeorganisasjonen Caritas Norge . Han har jobbet i området de siste fem årene.

LES: Filippinene: – Sekkingstad er frigitt, må bli på Jolo

Organisasjonen har hatt ulike prosjekter på Filippinene siden 1980 og kjenner godt til situasjonen i landet, der Sekkingstad ble bortført av islamistgruppen Abu Sayyaf 22. september i fjor.

Fredag ble nordmannen frigitt og overlevert av geriljagruppen Abu Sayyaf til den muslimske separatistgruppen MNLF, som filippinske myndigheter har en fredsavtale med.

Det er naturlig for Abu Sayyaf å overlevere Sekkingstad til MNLF fordi denne gruppen også er en muslimsk organisasjon.

– På grunn av deres felles religiøse bakgrunn, regner jeg med at det finnes noen kontaktflater mellom dem, sier Lid.

Kjartan Sekkingstad er satt fri av islamistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene. Foto: Privat / NTB scanpix
 

Abu Sayyaf og MNLF står samtidig langt ifra hverandre politisk, understreker han.

– MNLF er mye mer moderate, mens Abu Sayyaf har tilknytning til IS og al-Qaida.

Sekkingstad skal ha blitt overlevert til MNLF i kommunen Patikul i Sulu-regionen lørdag rundt klokken 16 lokal tid. Organisasjonen skal ifølge filippinske tjenestemenn ha spilt en avgjørende rolle i forhandlingene for å få nordmannen frigitt.

LES OGSÅ: President truer med å spise Abu Sayyaf-medlemmer

Både Abu Sayyaf-geriljaen og MNLF mener å representere den muslimske minoritet på Filippinene. Abu Sayyaf er en utbrytergruppe fra MNLF.

sekkingstad-caritas,utenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,asia,filippinene,kjartan sekkingstad,mnlf,moro-folket,hjelpeorganisasjon,caritas,knut andreas lid,caritas norge,is,isis,isil,daesh,islamsk stat,den islamske staten,al-qaida