Ber muslimer ta ut ferie under ramadan

Blogger Sølva Saxelin mener at dem som ikke klarer å kombinere arbeid og faste, bør finne andre løsninger enn å gå i jobb.

I dag begynnerramadan for muslimer over hele verden. I en måned skal de la være å spise mat og drikke fra soloppgang til solnedgang. Samtidig skal de sette av tid til å be og gjøre veldedighet.

– I hvilken grad føler du at det norske samfunnet tilrettelegger for ramadan?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke i veldig stor grad, men jeg føler ikke det skal det heller, 
sier politikerShoaib Sultan.

Lege og samfunnsdebattant Ali Watti sier at han til en viss grad er enig med Sultan.

Han synes at kollegaene bør ta hensyn til at man gjennomfører ramadan, men sier samtidig at man må klare arbeidsoppgavene:

– Hvis man er lege så må man ta imot pasienter om det er ramadan eller ikke, sier Watti og legger til:

– Noen ganger kan kollegaene gjøre tilleggsoppgavene og vise forståelse.

Tregere tempo

Også Sølva Nabila Karoline Saxelin er enig i at man ikke burde tilrettelegge for ramadan:

– I muslimske land så går tempoet litt saktere under ramadan, men samfunnet gikk likevel sin vante gang, sier Saxelin.

Hun foreslår at muslimer som føler at ikke klarer å kombinere arbeid og faste kan legge ferien til ramadan. Selv skal hun ta ut ferie under halve fastemåneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er litt kulturavhengig. Enkelte kulturer har litt lettere for å legge seg ned eller melde seg ut enn andre, sier hun.

Merkes mot slutten

Shoaib Sultan sier at man skal kunne faste i en vanlig situasjon, og at han selv tar del i lunsjpausene på jobben selv om han lar være å spise eller drikke:

– De siste dagene er jeg ikke like aktiv, men idealet er at det skal være en helt vanlig dag, sier Sultan, men legger til at han som regel merker det på formen mot slutten av fastetiden:

– De siste dagene tar jeg ikke trappene opp til sjette etasje, sier Sultan.

Også Ali Watti synes at fastedagene kan bli lange i Norge:

– Man har opptil 20 timer uten å spise eller drikke, og man blir fort sliten de første dagene før man blir fant til det, sier legen.

– Blitt påvirket

Shoaib Sultan forteller at markeringen av ramadan har blitt påvirket av hvordan andre høytider markeres i Norge. Feiring­en har også vokst i skala:

– Det er mye mer som skjer. I noen familier har man ramadankalender hvor man teller ned mot høytidenId når ramadan er over. Det er en veldig norsk tradisjon som har blitt tatt inn fra julekalenderen, sier Sultan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger til at ramadan også har fått større oppmerksomhet blant nordmenn:

– Det har blitt et mye større diskusjonstema i skolene siden det er flere elever dette gjelder, sier Sultan.

Hjelp lokalt

Flere muslimer bruker ramadan til å gjøre veldedighet, og i år er det særlig situasjonen i Syria som engasjerer. Selv samler Sultan inn penger til et sykehus:

– Man kjenner gjerne noen som ber om hjelp eller som er veldig syk, og da prøver så mange som mulig å hjelpe til med det, sier politikeren.

Han sier at det er en diskusjon gående om man heller skal hjelpe i lokalsamfunnene her i Norge:

– Det er mange som sliter her også, og da håper jeg man blir flinkere til å ta tak i det. Det er min egen utfordring til meg selv og andre, sier Sultan.