VERDIKAMP: Erik Lunde, KrFs eneste representant i Oslo bystyre, nekter å bli med på å fjerne kontantstøtten i hovedstaden.

Garanterer for kontantstøtte i hovedstaden

Venstre vil fjerne kontantstøtten. Da nekter Oslo KrF å samarbeide i byråd med dem.

– Nå er det sterke krefter i Venstre og Høyre som vil fjerne kontantstøtten i Oslo. Slik sett er den under press, sier Erik Lunde, Kristelig Folkepartis eneste representant i Oslo bystyre.

Foruten den politiske venstresiden har nemlig også borgerlige partier begynt å gå løs på støtteordningen for småbarnsfamilier med ettåringer i hus. I dag styres byen av et mindretallsbyråd med Høyre, Venstre og KrF, og de går til valg på fortsatt samarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kontantstøtten er en statlig ordning, men Venstre foreslår at Oslo kommune skal fjerne den - som en prøveordning. Unge Høyre forslo det samme i fjor.

Pengene skal i stedet gå til mer gratis kjernetid i barnehagen. Håpet er at flere minoritetsbarn skal komme seg til barnehagen for å lære seg bedre norsk, og foreldrene komme seg i jobb.

– Mange av utfordringene på dette området er jo nettopp i Oslo, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet i juli.

Paradoks

Fremskrittspartiet har «ingen planer om å gjøre noe med kontantstøtten nå», skriver førstekandidat Carl I. Hagen i en sms til Dagen.

Oslo Høyre vil derimot «søke om å få ansvaret for kontantstøtten slik at ytelsen kan sees i sammenheng med andre tjenester som er rettet mot barnefamilier», ifølge deres politiske program.

Lunde mener at Høyre på sikt vil fjerne kontantstøtten.

– Høyre har bedt staten om at kontantstøtten skal bli en lokal ordning, så Oslo kommune selv kan avgjøre om de skal ha det eller ikke. Og da er nok intensjonen at man skal fjerne den, og bruke pengene på noe annet, tror Lunde.

I 2013 fikk Oslo Høyre ikke flertall på landsmøtet for å gjøre kontantstøtten til en kommunal ordning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vårt ønske er ikke å avvikle kontantstøtten, men vi vil i enkelttilfeller se på den totale stønaden og ytelsen til familier - så vi kan vurdere hvorvidt kontantstøtten er hemmende for å få mor ut i arbeidslivet, sier Sundelin.

Lunde er ikke beroliget.

– Poenget med å gjøre ordningen lokal, må jo være at den skal kunne tas bort. Men hvis det ikke er Høyres politikk å ta bort kontantstøtten, kan jeg ikke påstå at de vil komme til å gjøre det, sier Lunde når Dagen tar kontakt igjen.

Barnehage-tid

Lunde er opptatt av at småbarnsfamilier selv skal få bestemme om ettåringen er moden nok til å begynne i barnehage, eller om barnet skal få være noen måneder ekstra hjemme.

Han har selv en ettåring som i går startet med gradvis tilvenning til barnehage, fordi begge foreldrene jobber.

– Det er litt i tidligste laget, synes vi, men han er kanskje en av de som er klar.

– Du skal ikke få kontantstøtte til ham?

– Nei. Men hvis han overhodet ikke var klar... Men jeg skal ha en dag i uken fri i høst slik at det blir en myk start, sier Lunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ultimatum

Lunde varsler at det kan komme store ideologiske oppgjør om familiepolitikk i Oslo. KrF er også opptatt av å åpne for to årlige barnehageopptak i året, men å motarbeide nattåpne barnehager.

Forrige uke stilte han et ultimatum på søndagshandel i Dagsavisen.

– Stiller du ultimatum om kontantstøtten?

– Jeg kan garantere at vi ikke kommer til å være en del av et byråd som avvikler kontantstøtten. Velgerne kan stole på at vi vil slåss knallhardt på denne saken, sier Lunde.

– Du risikerer ikke å miste samarbeidet med Høyre og Venstre når du stiller flere ultimatum om verdispørsmål?

– Jeg tror Venstre og Høyre forstår at både søndagsfri og kontantstøtte er sentrale saker for KrF. Hvis de ønsker samarbeid med oss i Oslo-politikken, forstår de at de ikke kan presse oss for langt.

Han er ikke imponert over argumentene om at kutt i kontantstøtten vil bedre integreringen og få flere folk i jobb.

– Dette er bare en av mange velferdsordninger som i så fall virker hemmende. Mye tyder på at om du fjerner kontantstøtten vil mange minoritetsfamilier oppleve enda større fattigdom, sier Lunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Viktig for Venstre

Å avvikle kontantstøtten er en viktig sak for Venstre, sier Guri Melby, byråd for miljø og samferdsel. Melby er førstekandidat for Venstre i kommunevalget.

– Vi ønsker å bruke pengene på bedre kvalitet i barnehagen i stedet. Så får det bli et forhandlingsspørsmål etter valget.

– KrF setter seg på bakbena allerede nå?

– Det er ikke uvanlig at vi har ulike syn i saker. Likevel er Høyre og KrF de partiene vi har stort sett godt samarbeid med. Jeg har tro på at vi kan samarbeide i neste fireårsperiode også, sier Melby.

Venstresiden

Verken SV, Frp eller Arbeiderpartiet i Oslo nevner kontantstøtten i sine politiske program for den neste perioden.

SVs førstekandidat, Marianne Borgen, understreker at partiet vil fjerne ordningen, fordi det er «feil bruk av penger».

– Mange barn kommer ikke til barnehagen, og kontantstøtten er en av hovedårsakene, særlig når det gjelder familier med minoritetsbakgrunn, sier Borgen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har fått kjeft av eget parti etter å ha åpnet for å beholde kontantstøtten for de minste. Byrådskandidat Raymond Johansen (Ap) er for å trappe ned kontantstøtten, men vil ikke selv ta initiativ til å fjerne den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er partiet sentralt som må gjøre det. Vi vet at mange som ikke går i barnehagen absolutt burde gå der for å bli sosialisert, lære norsk og forberede seg på skolegang, sier Johansen.

Kontantstøtte

Foreldre med barn mellom ett og to år kan få 6000 kroner i måneden.

En statlig ordning, men kan utvides av kommunene til å også gjelde barn etter fylte to år.

Du kan ha barnet i barnehage i inntil 19 timer i uken og få halvert kontantstøtte.

Kilde: nav.no

Les også
KrF vil bli kvitt pekefingerenKrF landsmøte
Les også
Kristen = borgerlig?
Les også
Kristen politikk i utforbakke?
Les også
Eksperter tror KrF snur seg mot venstreKrF-Frp