BESØK: Kibatu har besøk av sykehusprest Øystein Buer på Riks­hospitalet, som må iføre seg fullt verneutstyr for å besøke eritreeren, som er innlagt på isolat på Rikshospitalet.

Avvist og utvist på livstid

Kibatu (52) fra
 Eritrea er fengslet og utvist på livstid fra Norge. Han leverte inn feil søknadsskjema til UDI og lot være å gi én opplysning.

På isolat i 3. etasje på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet sitter 52-åringen i sykehussengen.

Alle som skal inn til ham, må ha på seg munnbind, hette, hansker og smittefrakk, på grunn av smittefare. Det gjør det umulig for ham å se ansiktsuttrykkene til de få som kommer på besøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kibatu har alvorlige brannskader etter et selvmordsforsøk i fengslet. Ut av vinduet ser han en av de mange små parkene mellom bygningene på sykehusområdet.

Armene er bandasjert og hendene er fulle av arr.

– Jeg tenker mest på hvordan jeg kan gjenforenes med familien min og leve videre, sier han til Dagen via tolk.

Flyktet

Kibatus historie har likhetstrekk med pastor Hayley Holst, som ble utvist fra Norge og skilt fra familien i flere måneder fordi hun leverte inn feil søknadsskjema hos Utlendingsdirektoratet.

Den historien endte lykkelig da hun mandag forrige uke ble gjenforent med familien etter å ha fått innvilget familiegjenforening.

Fremtidsutsiktene er på ikke så lyse for 52-åringen fra Eritrea. Han flyktet fra Eritrea for 11 år siden etter å ha vært fengslet og torturert i det fryktede regimet. Av frykt for å sette familien i fare, kontaktet ham dem ikke da han fikk oppholdstillatelse i Italia.

I fjor vår, etter ti år, fikk han vite at kona og barna bodde i Norge. De hadde også flyktet, kommet hit til landet og fått asyl.

Han reiste da så raskt som mulig fra Italia til Norge for å bli gjenforent med familien i Grimstad i påsken i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da han kom til Norge, søkte han om asyl her. Han opplyste ikke at han allerede hadde oppholdstillatelse i Italia.

Begge ting skulle vise seg å bli skjebnesvangert.

Hadde han søkt familiegjenforening, hadde søknaden hans blitt godkjent og han kunne være med familien, mener advokatfullmektig Robina Hussain i Advokatfirmaet Suleimann & co.

Avviste asylsøknad

Men i stedet avviste UDI asylsøknaden fordi han allerede hadde opphold i Italia. Siden han ikke hadde gitt opplysning om at han hadde opphold i Italia, er det brudd på utlendingsloven. Resultatet ble at Kibatu ble utvist og fikk innreiseforbud i fem år.

Dermed dro han tilbake til Italia. Da han kom tilbake dit, opplyser Kibatu at han fikk opplyst at oppholdstillatelsen hans gått ut og fristen for å søke fornyet tillatelse var ute. Dermed ble han også stående uten oppholdstillatelse i Italia, men opplyser at han fikk beskjed om å dra tilbake til Eritrea.

UDI og klageorganet UNE oppgir at de ikke kjenner til at oppholdstillatelsen i Italia er utløpt.

Fengslet

– Han valgte da å reise tilbake til Norge, sier advokatfullmektig Robina Hussain i Advokatfirmaet Suleimann & co.

– Siden han brøt innreiseforbudet, ble han pågrepet igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Straffen for å bryte innreiseforbudet ble hevet i 2014 fra fengsel i inntil seks måneder til fengsel i inntil to år. Bakgrunnen var at narkolangere og andre kriminelle som ble utvist, kom tilbake til landet på nytt og på nytt og utgjorde et samfunnsproblem.

Den nye, strenge loven rammet Kibatu.

UDI skriver at de ser svært alvorlig på at «utlendingen har returnert til Norge etter at han er utvist. Dette viser en total mangel på respekt for norske myndigheters vedtak og lover».

I Oslo tingrett ble han i oktober i fjor dømt til ti måneders fengsel for brudd på utlendingsloven. Han fikk innreiseforbud på livstid.

Det betyr at han aldri vil kunne leve sammen med familien sin i Norge.

Han ble plassert i fengsel på Hamar, mens familien bor i Grimstad.

Kibatu har nå fått midlertidig opphold mens klagen på utvisningsvedtaket behandles.

– Ingen mening

Tilbake på rommet på Rikshospitalet sitter Kibatu og snakker med sykehusprest Øystein Buer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg trodde jeg hadde kommet til et fredelig og rettferdig land der jeg kunne bli boende med familien min. Livet gir ingen mening uten familien.

– Alle som har samvittighet kan se på meg at jeg er en kristen. Bibelen sier at det som Herren har sammenføyet, skal ingen skille. Jeg vil ikke skilles fra kone og barn. Jeg vil bo sammen med dem.

Dagen har gått gjennom sakens dokumenter. Det er ingen mistanke om kriminalitet eller andre forhold som påvirker saken slik det kommer frem i papirene.

Av sikkerhetsmessige årsaker oppgir Dagen ikke hans fulle navn.