FEM AV NI: Sammen med ytterligere fire søsken arrangerer Svenn Trygve (f.v.), Solveig Pauline, Karen Therese, Sigrun Marie og Paul Sigurd åpen julefeiring i Kristiansand. Det blir deres første jul uten moren. Foto: Bjarte Østebø, KPK

Ni søsken med åpen julefeiring for å hedre morens minne

Da alenemoren Aslaug (55) døde av kreft i august, satt hennes ni barn igjen.

Da mamma døde forsvant samlingspunktet vårt, sier Solveig Pauline Ravnevand.

De ni barna, inkludert to par tvillinger, ble født mellom 1982 og 1991. Da Aslaug Ravnevand døde 55 år gammel, hadde hun vært alenemor i 23 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Karen Therese (33), Gunnar Magnus (29), Inga Christine (28), Thor Gustav (27), Gunvor Elise (26), Paul Sigurd (25), Svenn Trygve (25), Solveig Pauline (24) og Sigrun Marie (24) vokste opp med en mor som ga alt for at barna skulle ha det greit.

Julen var et soleklart høydepunkt. Dagene i morens hus på Birkeland, drøye tre mil fra Kristiansand, var preget av samhold og varme. Fra de møttes lille julaften og overnattet fram til 1. juledag var det familietid som var fokuset. Så kom kreften inn i mor Aslaugs liv, og i år må de for første gang feire jul uten henne.

Vurderte å droppe julen

– Vi kunne sittet der med feilstekt ribbe og saus som ikke smakte slik den skulle, det ville uansett ikke bli sånn som det var med mamma. Vi vurderte å bare droppe julen, sier eldstedatter Karen Therese Ravnevand-Line.

Slik skulle det ikke bli. For et drøyt år siden fikk Karen Therese ideen om å starte en stiftelse for å hedre moren. Da de i sommer fikk vite at moren bare hadde uker igjen å leve, delte hun tankene med de andre søsknene, og alle likte det.

Én uke før moren døde fortalte de henne at de ønsket å opprette noe etter henne.

– Mamma gråt av glede, og sa «Da må dere holde åpen julefeiring!» Hun hadde alltid et blikk for de som var alene, og visste nok at den første julen uten henne kom til å bli vanskelig for oss, forteller Karen Therese.

Mindre ensomt

Og slik ble det. De solgte morens dødsbo på loppemarked for å skaffe nødvendig egenkapital, og etablerte stiftelsen «Det lille ekstra». Den skal hjelpe barnefamilier som sliter.

I slutten av oktober opprettet søsknene et Facebook-arrangement om åpen julefeiring. Siden har de gått bredt ut for å henvende seg til mennesker som av ulike grunner synes høytiden er vanskelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var den eneste måten vi kunne tenke oss å feire jul på. For hver person som kommer gjør det julen vår litt mindre ensom, sier Sigrun Marie.

Og respons har de fått. Til nå har nesten 20 personer meldt seg på. I tillegg kommer søskenflokken, med tilhørende kjærester og barn.

Totalt blir det rundt 35, men søskenflokken har god tro på at enda noen til blir med på feiringen.

Med folk, ikke for

To dager før jul er det lite som tyder på at indikerer at en høytid er på trappene i bydelshuset de har fått låne gratis. Det er bevisst. Søskenflokken legger opp til at alle som kommer selv skal være med og bære inn bord, pynte lokalet og forberede julefeiringen.

– Dette er ikke veldedighet. Folk kommer ikke her for å motta en tjeneste. Vi ønsker at alle skal bidra til å feire sin jul. Vi arrangerer ikke jul for folk – vi vil feire jul med dem, forklarer Karen Therese.

Derfor står lokalet åpent allerede fra klokken 17 kvelden før kvelden. Da skal lokalene klargjøres, bord rigges, juletreet pyntes og forventninger bygges.

– Det er noe av det vi tar med oss fra mamma. Alle som feirer jul er med og bidrar, sier Sigrun Marie Ravnevand.

– I tillegg blir det en kveld hvor man kan bli kjent, med lavere terskel, sier Paul Sigurd Ravnevand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skape en tradisjon

Nesten 20 påmeldte er mer enn de turde håpe på da de bestemte seg for å arrangere åpen jul. For bare noen uker siden diskuterte de hva de skulle gjøre hvis det ikke kom noen, og konklusjonen ble at de var fornøyde hvis det bare ble fem. Nå er tanken at denne åpne julefeiringen blir en årlig tradisjon.

– Dette blir vår jul framover. Vi vil skape en tradisjon. Derfor håper vi at de som kommer nå blir med oss videre, på ulike vis, sier Karen Therese.

I stedet for å gi hverandre julegaver har søsknene blitt enige om et fast beløp de gir til stiftelsen, slik at de kan feire åpen jul. Det samme skal gjentas neste år, slik at feiringen er sikret.

– Drømmen er at dette vokser seg større år for år, og at flere kommer til. Noen av dem som har hørt om oss trenger kanskje et år til på seg før de våger. Det sitter nok langt inne for mange å oppsøke en julefeiring, sier Sigrun Marie.

Mye handler om å gi andre den samme gode julefølelsen de selv har kjent på, og å videreføre verdiene de fikk med seg fra moren.

– Det handler om kjærlighet, respekt og samhold, det å ha tid til hverandre og være den utstrakte hånden, sier Karen Therese.

– Vi håper alle som kommer føler seg sett og inkludert, og at de går hjem med et smil rundt munnen og en lyst til å komme tilbake, sier Sigrun Marie.

Les også
Fikk tidenes julegave - får komme hjem til jul
Les også
Jul i eit sekularisert samfunn
Les også
En trommevirvel for Jesus-barnet
Les også
Gjorde kjøpesenter om til kirke
Les også
Færre elever på julegudstjeneste