Alkoholen flommer i fadderuken
...
Alkoholen flommer i fadderuken 
på norske studiesteder. – En viktig 
markering og en myte at uken bare handler om fyll, sier forskere som har studert fadderuken på nært hold. Foto: Illustrasjonsbilde
Forskere forsvarer fuktig studiestart
Del
Fadderuken på studiesteder omtales som «den mest intense festeuken i året». Elena Østrem (19) var nervøs før 
fadderuken i Bergen.

Denne uken feires studiestart av studenter over hele landet. Det skal være en uke fylt med fest og glede, men det er ikke slik for alle. Elena Østrem fra Ålesund flyttet til Bergen for noen dager siden for å studere engelsk på universitetet. Hun synes fadderuken i Bergen har vært veldig bra så langt, men innrømmer at hun ikke er helt festetypen.

– Jeg tar meg kanskje et glass vin. Jeg har vært veldig heldig med faddergruppen min her. Der er det ikke så stort drikkepress. Det er lagt opp til gøye aktiviteter som quiz og grilling, som ikke er veldig alkoholpreget, forteller hun.

På forhånd hadde Elena hørt at fadderuken var som en ny russetid med veldig mye fyll. Hun forteller at hun har sett noen fulle ungdommer, men er glad for at hun ikke føler seg presset til å bli full selv.

– Jeg er en ganske rolig person som ikke liker hva alkohol gjør med folk. Det er en god måte å gjøre en situasjon mindre klein på når man ikke kjenner noen. Men jeg får ikke en god følelse om det blir for mye, sier hun.

Les også: Advarer mot livsfarlig promille

 

STUDENT: Elena Østrem (19) har flyttet til Bergen for å studere. Hun trives på fadderuken selv om hun ikke har lyst å drikke så mye alkohol. Foto: Johanna Magdalena Husebye
 

Dårlig samvittighet

Elena har vært med på alt programmet i fadderuken så langt, selv om hun ikke synes disko er så veldig gøy.

– Jeg synes det er koseligere å prate enn å danse. Men jeg vil ikke gå glipp av ting. Jeg tror drikkepresset i fadderuken varierer veldig fra hvilken gjeng du er i.

Elena forteller at hun pleier å være med folk som har et avslappet forhold til alkohol og respekterer at hun ikke drikker så mye.

– Det kan være gøy å drikke når man er i øyeblikket, men jeg blir redd for å gjøre noe galt, også får jeg dårlig samvittighet etterpå. I tillegg synes jeg det blir for dumt om man er avhengig av å ha noe å drikke for å være sosial eller for å ha det gøy.

Les også: Tilbyr taushetsplikt og tid til 70.000 studenter

Støtter fadderuken

Fadderuken er en betydningsfull og viktig markering, og det er til en viss grad en myte at uken kun omhandler fyll, skriver forskere fra Kompetansesenter for rus i Rogaland i en rapport fra 2011.

FORSKER: Inger Eide Robertson observerte en fadderuke i Stavanger Foto: Rogaland A-Senter
– De aller fleste vektlegger andre sider ved fadderuken enn festing og drikking, sier forsker Inger Eide Robertson til Dagen. Hun var blant forskerne som skrev rapporten i 2011. Rapporten er basert på fadderuken i Stavanger i 2010.

Rapporten viser at 17 prosent av norske ungdommer drikker to-tre ganger i uken i snitt hvert år. Stavangerungdom skilte seg ut ved å ligge langt under gjennomsnittet med åtte prosent. Likevel hadde 44 prosent av Stavangerstudentene en høy eller alvorlig risiko for helseskader i fadderuken. Flere av studentene forskeren snakket med betegnet fadderuken som «den mest intense festeuken i året».

Les også: Studiestart: Med blanke ark i ny by

– Fadderuken er veldig intens og skiller seg sterkt ut fra hverdagslivet ellers. Det er nettopp det som legger grunnlaget for nye vennskap og opplevelsen av fellesskap i fadderuken. At studentene beskriver uken slik, tok vi som en indikasjon på at denne uken er en unntakstilstand, sier Robertson.

Rapporten beskriver alkoholbruken som både «inkluderende» og «ekskluderende» i fadderuken. Robertson sier selv at studenter som ikke drakk stilte spørsmålstegn med hva fadderuken hadde vært uten alkohol.

– Også studenter som ikke selv drikker alkohol fremhever de fellesskapsbyggende elementene i det å kunne drikke alkohol, selv om de for sin egen del hadde foretrukket en alkoholfri fadderuke. Noen opplever et mildt drikkepress fordi de føler de må drikke for å være deltagere i fadderuken. Men det er mulig å drikke mer eller mindre, eller ingenting, i fadderuken, sier hun.

Les også: Jakten på en menighet

 

ARMBÅND: Denne uken er det mange studenter som har et slikt armbånd, det gir deg mulighet til å være med på mange aktiviteter og gjør at man kan komme inn på utesteder for en billigere penge. Foto: Johanna Magdalena Husebye
Robertson sier de ikke har noe grunnlag til å si noe om alkoholbruket har blitt endret de siste årene. Studenter drakk mindre i 2014 enn de gjorde i 2010, viser Norges største undersøkelse om studenters psykiske og fysiske helse.

– Jeg synes fadderuken fyller sin funksjon og gir de fleste studenter en god start på året.

Avholdssaken 
begynte som et kristent opprør  '

inger eide robertson,forskning,rus,alkohol,bergen,elena østrem,studiestart,studenter,fadderuke