Sandberg lar hatkommentarene ligge

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sier hun ville ha slettet hatefulle ytringer av typen som får ligge i fred på regjeringskollega Per Sandbergs Facebook-sider.

– Vi oppfordrer alle til å gå gjennom og fjerne det som ikke skal være der, sierHorne, som likevel ikke vil gi partifellen klar beskjed om å rydde i sine kommentarfelt.

– Nei, det får du ta medSandberg, svarer hun NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Horne har ansvar for regjeringens arbeid mot diskriminering.

Kommentarer som omtaler innvandrere som apekatter og sjikanerer Venstre-lederTrine Skei Grande står uimotsagt på Facebook-sidene til fiskeriministeren. På spørsmål om Horne selv ville ha fjernet disse fra sine sider, svarer hun:

– Ja, det ville jeg.

Horne deltok sammen med statsministerErna Solberg (H) på en konferanse som skal oppmuntre ungdom til å ta opp kampen mot hatprat. Ungdommene oppfordret politikerne om å ta ansvar for debatten de deltar i.

I sitt innlegg til ungdommene understreket Horne at de voksne har et særlig ansvar, og viste til at barn og unge plukker opp mye rundt kjøkkenbordet hjemme.

– Det å stå imot hatprat og mobbing, kan være vanskelig og krever mot, fortsatte hun.

– Vi jobber med det

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er viktig å tale netthaterne imot.

– Dette har vi snakket om i regjeringen. Det jobbes mye med det. Det er vanskelig å stryke ting tidsnok, men jeg opplever at alle statsrådene er oppmerksomme på det, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener det også kan være et poeng å la noen kommentarer stå og synliggjøre synspunkter som finnes der ute. Hun hevder dessuten at det også er andre politikere og aktivistsider man bør kikke nærmere på.

– Man søker veldig mye på disse nå, mener hun, med henvisning tilListhaug og Sandberg.

– Tar avstand

– Jeg tar fullstendig avstand fra ytringer og kommentarer som trakasserer, mobber og hetser andre. Denne henstillingen står på min side på Facebook, sier Sandberg i en epost til NTB.

I motsetning til Sylvi Listhaug (Frp), som har slettet ytringer NTB har gjort henne oppmerksom på, kan man fortsatt finne disse ytringene på Sandberg sin side, uten at statsråden tar til motmæle mot dem:

* «Man vet aldri hvor man har disse jævla apekattene de er jo vant til å hoppe fra træ til træ nei gi dem en banan», kommenteres en av Per SandbergsFacebook-oppdateringer.

* Etter en Sandberg-postom bilavgiftene antyder en mann at han kan komme til å kjøre ned Venstre-leder Trine Skei Grande – omtalt som «grandiosaen»

På Listhaugs Facebook-sider er det fjernet kommentarer som kan tolkes som oppfordring til borgerkrig for å stanse innvandring. I en annen kommentar omtales afrikanere som fødemaskiner som bør tvangssteriliseres.

– Vi gjør vårt beste for å slette kommentarer og si klart og tydelig ifra til de som går over grensen, sier Listhaug, men sier det ikke er kapasitet til å følge med på alt og mener folk står ansvarlig for det de selv legger ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Venstre forventer mer

Venstre-politikerAbid Raja mener det argumentet ikke holder vann.

– Statsrådene kan få ganske mye hjelp til å passe på siden sine, sier Raja til NTB.

– Det minste man kan forvente, er at man ytrer seg sterkt mot slike kommentarer. Det er en prioriteringssak, sier han.

KrFsHans Olav Syversen, som blant annet har arbeidet mye for å bekjempe jødehets, sier det viktig å vaske kommentarfeltet med jevne mellomrom, men vedgår at det ikke er lett å få med alt.

– Toneangivende personer har et særlig ansvar, sier han til NTB.