Nektet pasient aktiv dødshjelp – må betale bot

Et katolsk pleiehjem i Belgia må ut med 6000 Euro for å ha nektet en kvinne aktiv dødshjelp. Boten, som etter norsk kurs utgjør rundt 56 tusen kroner, skal betales i erstatning til 74-åringens familie.

Hendelsen skjedde i 2011, men det var først i år at kvinnens nærmeste stevnet pleiehjemmet for retten.

Kvinnen, Mariette Buntjens, led av lungekreft og mottok terminal pleie ved hjemmet Sint-Augustinus i byen Diest, nord i Belgia. Det var hun selv som ønsket hjelp til å avslutte livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det skriver den belgiske avisen, Flanders Today.

Stoppet legen i døra

Den omdiskuterte handlingen var tenkt utført av en ikke-­katolsk, utenforstående lege, men som ved ankomst ble nektet adgang til pleiehjemmet. Begrunnelsen fra de ansatte var at aktiv dødshjelp ikke er i tråd med den katolske tro og lære, og kunne derfor ikke tillates.

I stedet dro kvinnen hjem og mottok den dødelige sprøyten i kjente omgivelser.

Samvittighetsgrunner

Da det katolske pleiehjemmet nylig stilte i sivilretten i Louvain, ble det slått fast at de ikke hadde rett til å nekte aktiv dødshjelp av samvittighetsgrunner.

Ifølge den belgiske avisen, Flanders Today, er det eier­organisasjonen bak Sint-Augustinus-hjemmet som nå må betale erstatningen for lidelsen som eutanasi-nekten skal ha påført Mariette Buntjens og hennes familie.

Lovlig siden 2002

Belgia er ett av tre europeiske land som tillater eutanasi, og ble for to år siden det første landet i verden som tar i bruk aktiv dødshjelp og legeassistert selvmord uavhengig av pasientens alder. Den belgiske eutanasi­loven ble vedtatt i 2002.

– Overtramp

Generalsekretær i organisasjonenMenneskeverd støtter det katolske pleiehjemmets avgjørelse om ikke å slippe legen inn på kvinnens rom.

– Dette er en privateid institusjon, som bør få sette sine egne grenser, sierLiv Kjersti Skjeggestad Thoresen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er overrasket over dommen.

– Når et land først åpner opp for at man skal kunne ta livet av mennesker, må det også være lov å være uenig. Her legges det et stort press på private institusjoner, og slik bør det ikke være.

Lederen for Menneskeverd kaller det «et overtramp» og «en sterk verdikonflikt».

– Jeg skjønner at det kan være problematisk å flytte et alvorlig sykt menneske fra et pleiehjem, men som en privat institusjon må det være lov til ikke legge til rette for aktiv dødshjelp, som tross alt strider mot tros- og verdigrunnlaget deres, under­streker hun.

Ingen hemmelighet

Skjeggestad Thoresen mener eutanasi-nekten ikke burde ha kommet som en overraskelse på 74-åringen eller hennes ­familie.

– Det katolske synet på aktiv dødshjelp er ikke en hemmelighet, og det hadde nesten vært mer spesielt om pleiehjemmet hadde tillatt at det skjedde i lokalene deres, sier hun.

Tror på etterspill

Menneskeverd-lederen tror det vil komme en politisk debatt i Belgia.

– Jeg både håper og tror man vil oppleve et etterspill. Belgia er landet i verden som har den mest liberale lovgivningen på aktiv dødshjelp, og det spørs om lovgiverne har tenkt over de ulike scenarioene på forhånd. Når jeg hører om situasjoner som denne, stiller jeg meg heller tvilende, sier generalsekretæren i Menneskeverd til Dagen.