Egil Svartdahl taler på formid
...
Egil Svartdahl taler på formiddagsmøtet på En dag på Bislett stadion. Foto: Herman Frantzen
Håper å skaffe 2000 givere mot menneskehandel
Del
Menneskehandel er saken som engasjerer flest unge kristne, sier pastor Egil Svartdahl. I dag samles 2700 på Bislett stadion.

Lørdag inntar 2700 kristne en del av ene svingen på Bislett stadion for å synge lovsang, be for landet og si nei til menneskehandel i Norge.

Innsamlingsarrangementet En dag samler bredt på tvers av 34 menigheter. Totalt støttes arrangementet av 42 aktører, blant dem også avisen Dagen.

– Dette er nok den store kampsaken for kristen ungdom for tida, sier pastor Egil Svartdahl til Dagen.

En dag på Bislett stadion startet med bønn, lovsang, tale og kollekt. Foto. Herman Frantzen

Han holdt tale på formiddagsmøtet på Bislett over temaet «sammen står vi sterke».

– Hele denne dagen og dette initiativet er mange bekker små som utgjør en stor å, og det blir en bevegelse av det, sier Svartdahl.

Håper på 9,6 millioner kroner

Foruten to kollekter i løpet av dagen, håper arrangørene bak En dag at 2000 personer vil gi 200 kroner i måneden de neste to årene. Det blir 9,6 millioner kroner.

– Hittil har vi samlet inn 1,5 millioner kroner fra kollekter og andre givere, sier presseansvarlig Ragnar Sagdahl.

Jarle Waldemar og en løve leder forsamlingen i «hellig boogie for Gud» før barna blir med på eget opplegg på stadion. Foto: Silje Rognsvåg
 

En tredjedel vil gå til organisasjonen A21 sitt arbeid med undervisningsmateriale på norsk. Resten går til etableringen av den britiske organisasjonen Hope for Justice i Norge. Siden 2007 har Hope for Justice hjulpet flere hundre mennesker ut av moderne slaveri.

Ikke på hver sin tue

– Hvorfor er menneskehandel den saken som samler så mange kristne, Svartdahl?

– Jeg har reist på kryss og tvers av Norge i noen år, og det er denne saken som tenner flest unge kristne. Jeg tror det slår inn fordi de kjenner at det ikke er foreldrenes problem, det er ikke bare et historisk problem, men dette «må vi ta tak i. Dette er vår tid og gjelder folk på vår alder», sier han, og fortsetter:

– Så er det fantastisk at vi har gode kristne ungdomsledere som tenker at ikke alle skal jobbe på hver sin tue, men kobler engasjementet i hop, slik at det kan bli en større effekt av det, sier predikanten.

Kjempe for noe

– Tidligere har det gjerne vært Israel og abort som har mobilisert kristenfolket. Samler menneskehandel så bredt fordi det er en mindre kontroversiell sak?

– Det er jo vanskelig å si. Jeg tenker at det går an å være opptatt av mer enn én sak om gangen, men dette er nok den store kampsaken for kristen ungdom for tida. Jeg tror mange lengter etter å kjempe for noe, ikke bare mot noe, sier Svartdahl.

En dag på Bislett stadion med lovsang ledet av f.h. David André Østby, Thomas Wilhelmsen og Anders Skarpsno. Foto: Herman Frantzen
 

Han peker på at menneskehandel er en sak der «man ikke behøver å stå opp og være mot det folk ellers er for ».

– Så man blir ikke bare en motstandsbevegelse mot sitt eget samfunn og egen sammenheng, men står opp for noen. Det tror jeg det er et veldig legitimt behov for: Vi kan bety en forskjell, sier han.

Lei av å krangle

Thomas Wilhelmsen, lovsangsleder i Impuls og prosjektleder for den ferske En dag - plata , stemmer i.

– Den unge generasjonen er litt lei av å diskutere kontroversielle tema. De er lei av teologiske spørsmål og lei av å krangle. Jeg tror de bare har lyst til å utgjøre en forskjell og ikke bare utveksle meninger, sier Wilhelmsen.

Han mener at det i dag er en utvanning av den konfesjonelle bevisstheten, på godt og vondt.

– Vondt fordi de kanskje reflekterer mindre over de teologiske og intellektuelle sidene ved å være kristen. På den andre siden frigjør det oss til å gjøre mye annet bra, sier Wilhelmsen.

Stortings-markering

350 frivillige har vært og er i sving for å få innsamlingsprosjektet En dag opp å gå.

På forhånd var 2300 billetter solgt, og arrangøren håpet på forhånd at det ville komme mellom 2500 og 3000 personer.

Det blir tilbud hele dagen med formiddagsmøte, markering på Karl Johan og foran Stortinget fra klokken 15, før det blir kveldsmøte. Til slutt blir det konsert med Hillsong fra London.

Lovsang under formiddagsmøtet på En dag på Bislett stadion. Foto: Herman Frantzen
 

ragnar sagdahl,hope for justice,jarle waldemar,thomas wilhelmsen,moderne slaveri,oslo,bislett stadion,egil svartdahl,menneskehandel,en dag