IKKE SØKT: Øivind Benestad, initiativtager til Levende Folkekirke, brukte ikke tid på å søke Kirkerådet om penger til sin organisasjon.

– Fånyttes å søke om valgkamp-penger

Kirkerådet nekter å sponse Åpen Folkekirke kamp for homovigsel. Dødfødt å søke om penger, sier Levende Folkekirke.

Under forrige ukes møte i Kirkerådet, ble det orientert om at organisasjonen Åpen Folkekirke hadde søkt rådet om litt over én million kroner til å drive valgkamp for. Målet til organisasjonen er at så mange delegater som mulig, som støtter innføringen av kjønnsnøytral vigselsliturgi, skal få plass på Kirkemøtet.

Men Kirkerådet vil ikke gi penger til organisasjonen. Det er heller ikke aktuelt å behandle søknaden på nytt, ifølge leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Avsenderen vil få svar om at det ikke blir bevilget penger av midlene Kirkerådet har fått til gjennomføringen av valget i 2015, sier han til Vårt Land.

Gitt utfall

Øivind Benestad i Levende Folkekirke, som kjemper for at kirken ikke skal innføre en kjønnsnøytral teologi og vigselsliturgi, har ikke søkt om penger fra Kirkerådet.

– Vi regnet ikke med at Åpen Folkekirke ville få midler fra Kirkerådet. Dette er helt nytt terreng for Kirkerådet. Skulle de gitt penger til Åpen Folkekirke, måtte de jo også ha gitt til alle andre som skal drive valgkamp. Det gjelder ikke bare oss. Startes det for eksempel en ungdomsliste i Oslo eller en samisk liste i Nord-Hålogaland, måtte jo de også få midler, sier han til Dagen.

Benestad peker på at mye penger da ville ha gått ut av Kirkerådet.

– Dette virker helt dødfødt. Kirkerådet må i tilfelle på forhånd avgjøre hvor stor pott man har og så dele det på de alternative listene. Men fristen for å stille lister er ikke før 1. mai.

Satser

Levende Folkekirke ble dannet rett etter at Sturla Stålsett dannet Åpen Folkekirke. Benestad forteller at han gleder seg til valgkampen.

– Vi har god sjanse til fortsatt flertall i Kirkemøtet. Vi kjemper ikke denne kampen av symbolske årsaker, men fordi vi tror det er mulig å vinne.

Både Aftenposten og NRK har skrevet saker om det kommende kirkevalget. Naturlig nok er fokus på homokampen. Benestad synes ikke det gjør noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan jobber dere, Benestad?

– Vi skriver leserinnlegg og får det inn i både kristne aviser og vanlige aviser. Så stiller vi opp på alle arrangement vi blir invitert til.

– Dessuten annonserer vi for å få frem kunnskap om temaet og om budskapet vårt. De to første punktene koster ikke noe, annet enn tid. Men det siste punktet krever penger. Der er vi avhengig av gaver, sier han.

Flere roller

Nestleder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, er også styremedlem i Åpen Folkekirke. Hun mener saken om støtte til organisasjonen ikke ble lagt død på fredag.

– I dette møtet var søknaden en orienteringssak. Det betyr at saken ikke er behandlet. Det forutsetter jeg at den blir, sier hun til Vårt Land.

Under orienteringen i Kirkerådet var det ingen av medlemmene i rådet som tok ordet. Dermed tolker Lindø det slik at Kirkerådet legger til grunn sekretariatets merknader i saken om kirkevalget. Der sier de at det «ikke er budsjettert med bruk av den ordinære tildelingen til kirkevalget i 2015, til å gi støtte til grupper som vil stille lister».

Gunleiksrud Raaum mener på sin side at søknaden fra Åpen Folkekirke er hjemlet i kirkedemokrati-reformen. Merknader fra Stortingets kirkekomité peker på at det skal gjøres lettere for folk å vite hva den enkelte kandidaten står for.

Millionbeløp

Åpen Folkekirke regnet ut at de trengte 1,1 millioner kroner fra Kirkerådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Vi anslår at det er behov for 100.000 i hvert bispedømme til annonsekampanjer og lignende og søker med dette om 1.100.000 til vårt arbeid med å sikre reelle valgalternativer i tråd med demokratireformen», skrev styreleder Sturla Stålsett i søknaden.

Når Kirkerådet diskuterte økonomi og budsjetter på fredag formiddag, var det ganske tydelig at den økonomiske situasjonen for kirken på ingen måte er bugnende. Heller ikke budsjettene for kirkevalgene er økende, tvert i mot kuttes budsjettene til informasjon og materiell.

1. november gikk startskuddet for Kirkevalget 2015. Valgråd i alle bispedømmer sender nå ut oppfordring til alle menighetsråd om å fremme kandidater til bispedømmeråd/Kirkemøtet. Hvert menighetsråd skal innen 15. januar 2015 foreslå inntil fire leke kandidater til bispedømmerådsvalget. Valgperioden er på fire år, så delegatene som velges i 2015 nomineres til Kirkemøtet for perioden 2016 til og med 2019.

Kirkevalg

Kirkevalget holdes samtidig med valg til fylkesting og kommunestyrer september 2015.

Nominasjonskomiteene i bispedømmene skal utarbeide en foreløpig kandidatliste med leke kandidater til valg av bispedømmeråd/Kirkemøtet innen 1. mars 2015.

Kilde: kirken.no

Les også
Denne kirken har et rom som kan bli forbudtLoven
Les også
Skal bli både kirke- og seremonirom
Les også
Barnevelsignelse i Den norske kirkeDåp
Les også
Nedbrytende bispetale fra Tunsberg
Les også
Ber om penger til ekteskapskamp