En plakat som oppfordrer folk til å stemme ja til samkjønnet ekteskap, henger på denne veggen i Temple Bar-bydelen i Dublin. Foto: Reuters / NTB scanpix

Likekjønnet ekteskap: Folket avgjør

Valglokalene har åpnet for irene som skal stemme om mennesker av samme kjønn skal få gifte seg.

En meningsmåling i Irish Times tidligere denne uken viser at 58 prosent vil svare ja når de går til urnene, som åpnet klokken 8 norsk tid fredag. 25 prosent svarte at de vil stemme nei, mens 17 prosent ikke hadde bestemt seg.

Dersom ja-siden vinner, blir Irland det første landet som lovfester retten til likekjønnet ekteskap gjennom en folkeavstemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det blir i så fall også en historisk endring i et land hvor homoseksualitet var forbudt fram til 1993 og abort fortsatt er ulovlig dersom kvinnens liv ikke er i fare.

Alle de største politiske partiene i Irland, inkludert de konservative, støtter forslaget. Men den katolske kirken har gått inn for et «nei» og har støtte fra mange eldre og folk på landsbygda.

Valgresultatene er ventet først på lørdag.

18 land har i dag legalisert ekteskap mellom mennesker av samme kjønn. De fleste er europeiske, men også i blant andre Canada, Sør-Afrika, Brasil og New-Zealand er samkjønnet ekteskap lovlig.

Les også
Forsvant kampen om ekteskapet?
Les også
Norges mest omtalte ekteskap
Les også
Når teologien påvirker politikken
Les også
Kristen = borgerlig?