Ber konservative prester vurdere annen jobb

Redaktør mener prester som ikke vil vie samkjønnede par, bør vurdere å skifte jobb. Kirkerådslederen forstår frustrasjonen, men 
maner til god debattkultur.

Søndag ble Stian Holtskog innsatt som ny sokneprest i Harstad. En liten uke før haddeKirkemøtet vedtatt at det skal innføres en liturgi for vigsel av samkjønnede par.

Holtskog er en av de 267 underskriverne påpresteoppropet som fastholder at kirken er forpliktet på å si at ekteskapet gjelder én mann og én kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Maktbruk

I Hålogaland avis får den nyansatte presten passet påskrevet av redaktør Inge Bjørn Hansen. Redaktøren mener tolkning av Bibelen opp gjennom historien ikke bare har handlet om tro, men også om makt. Han mener presten vil velge bort noen mennesker.

«Som andre prester viser han til Guds ord. Som andre prester som sier det samme som han glemmer han kjærlighetsbudskapet. Den lille Bibel! Dermed bruker han makt»,skriver Hansen.

Læstadiansk bakgrunn

Redaktøren viser videre til eksempler der han mener den læstadianske bevegelsen nordpå har brukt makt mot både prester og lekfolk som tror og lever etter andre idealer enn de selv. Også da mener han det handler om makt.

– Jeg er selv delvis oppvokst i et læstadiansk miljø, sier Hansen til Dagen.

– Det finnes svake mennesker ute i samfunnet som søker en kristen tro, men som kan være ute å kjøre med gjengifte, er alenemødre eller andre ting. Da holder det ikke at presten er en grei kar og er god til å fortelle vitser. Han må være der for disse menneskene, sier Hansen.

LES:– Lov for prester å si at homofili er synd

På spørsmål om en prest ikke skal kunne stå for kirkens tradisjonelle syn, svarer han at dette blir en hard diskusjon om fortolkning av gamle skrifter.

– Kirkens menn skal drive med nåde, ikke makt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reservasjonskritisk

I lederartikkelen tar Hansen til orde for at menigheter ved ansettelser må få anledning til å reservere seg mot prester som reserverer seg mot enkelte handlinger.

LES OGSÅ:Nå blir det likekjønnet liturgi

«Hvis disse prestene ønsker å utøve en praksis som det slettes ikke er flertall eller forståelse for i menighetene, så bør de finne seg samfunn hvor dette er praksis», skriver Hansen.

– Jeg har levd i det harde miljøet med læstadianerne og opplevd at det er kirken som taper mest på slike holdninger, sier han.

Ordknapp prest

Sokneprest Stian Holtskog er ikke lysten på å gå i polemikk med lokalavisredaktøren. Han viser til at synet hans på ekteskapet har fått oppmerksomhet i Harstad Tidende den siste uken.

– Jeg synes det er trist at denne saken får så mye fokus. Ellers har jeg ingen kommentar, sier Holtskog til Dagen.

Forsvarer nei

Nyvalgt kirkerådslederKristin Gunleiksrud Raaum understreker at Kirkemøtets vedtak ikke innebærer en reservasjonsrett, men at det blir to ulike liturgier som prester kan velge mellom.

– Prester har rett til å velge om de vil vie to av samme kjønn eller ikke. Det er gjenspeilt i vedtaket. Dermed er ikke reservasjonsrett et presist uttrykk. Prestene skal ha rett til å følge sin samvittighet, sier Raaum til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så vet vi jo at gjennom mange år har de som har ønsket å vie to av samme kjønn, ikke fått lov til dette. Mange har vært utsatt for veldig sterke reaksjoner og motstand. Det er uheldig hvis nå prester som står for et annet syn, skal bli utsatt for det samme som de såkalt liberale prestene har opplevd.

Tålt uenighet

– Ser du som kirkerådsleder noe ansvar for å hindre at så skjer?

– Jeg tar jo det ansvaret ved å være veldig tydelig på at vedtaket sier at presten skal ha frihet til å velge. I det er det et veldig tydelig signal. Det er uenighet i kirken om dette. Jeg har hele tiden, i mange år, snakket om at vi må tåle uenighet bedre i kirken. Det har ikke handlet om at man må tåle det synet jeg har representert bedre, men at vi må tåle hverandre bedre.

LES MER:Disse 30 ber om at homovigsel utsettes

– Hvilke reaksjoner registrerer du på lokalplan etter at vedtaket?

– Jeg registrerer stor glede, og jeg registrerer at en del er bekymret for ikke minst hvordan det vil være rom for dem og deres syn i kirken.

– Sammensatt bilde

– Er det noe som må kommuniseres tydeligere om dette på lokalplan?

– Vi har alle i kirken et ansvar for dette, også lokalt. Men det er viktig å si at det ikke er et ansvar som kun påhviler oss som har arbeidet for vigsel av likekjønnede par. Jeg skjønner smerten som prester opplever nå, men jeg har også lyst til å minne om at særlig homofile og lesbiske har opplevd krenkelser i årevis for sine liv - ikke bare sine meninger og sin tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:Sofie (39) regner med at slaget er tapt

Hun mener bildet stadig er sammensatt.

– Fortsatt blir også såkalt liberale prester utsatt for krenkende uttalelser i kommentarfeltene. Det er generelt en for dårlig debattkultur i og om kirken.

– Urimelige anklager

– Synes du det er rimelig å anklage en prest som ikke vil vie samkjønnede par, for å ha glemt kjærlighetsbudskapet og Den lille bibel?

– Nei, jeg synes ikke det er rimelig. Like lite rimelig som at «liberale» prester blir beskyldt for å bryte med Guds ord. Det er ikke god debattkultur å frakjenne mennesker hverken tro eller kjærlighetsevne.

LES:Kirkemøtets vedtak og Dagens lederartikkel