VIGSELS-STOPP: Den norske kirke, her representert ved direktør i Kirkerådet Jens-Petter Johnsen og preses Helga Haugland Byfuglien, bør konsentrere seg om de seremonielle sidene ved vigsel. Det juridiske bør skje borgerlig, mener Aftenposten.

Aftenposten: Fjern kirkens vigselsrett

Aftenposten går på lederplass inn for at Den norske kirke ikke skal være statens vigselsmenn. Avisen mener det er behov for skille mellom seremoni og det juridiske.

«Vi anerkjenner fullt ut kirkens selvstendige rett til å utvikle sine seremonier. Men disse seremoniene bør være adskilt fra selve vigselshandlingen», skriver avisen.

Lederskribenten fortsetter med å poengtere at det betyr at alle som vil gifte seg må gjøre det borgerlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Tiden er overmoden for et slikt skille mellom de juridiske og religiøst-seremonielle sidene ved ekteskapsinngåelsen».

Aftenposten skriver videre at de i lang tid har gått inn for full løsrivelse mellom kirke og stat, og at dette punktet i så måte er viktig.

Ingen avklaring

På Kirkemøtet i vår ble det ikke noen avklaring i hvordan Den norske kirke skal forholde seg til kjønnsnøytral ekteskapsliturgi. Ingen av forslagene som kom opp fikk flertall. Dermed endte man uten vedtak og med den løsningen som allerede er i dag.

Leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø, sa til Dagen etter Kirkemøtet at saken om liturgi og ekteskapsinngåelse for likekjønnede vil komme opp igjen.

Les også
– Kirken bør vurdere å si fra seg vigselsretten
Les også
Hva er da et ekteskap?
Les også
Biskop går inn for å vie homofile