RASERT: Slik så det ut hos en kristen familie i landsbyen Al-Karam i Minya som ble angrepet av muslimsk mobb i mai i år.

Muslimer brant ned huset

Menneskerettighetsssituasjonen i Egypt forverres. Blant de som rammes er landets kristne koptere.

Fredag 20. mai i år slikket flammene oppover husveggene i landsbyen Al-Karam i Minya. Hus ble plyndret og satt i flammer av en muslimsk mobb. En eldre kvinne ble dratt ut av sitt eget hjem og kledd naken, før hun ble tvunget til å gå gatelangs, til skue for hele landsbyen.

Flere hus ble brent ned, familier mistet alt de eide. 300 kristne ble utsatt for vold og angrep den dagen. Angrepene startet etter at det hadde gått rykter om en hemmelig affære mellom en kristen mann og en muslimsk kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hendelsen er bare én av flere angrep på landets kristne minoritet, som for det meste tilhører den kopitsk-ortodokse kirken, et av verdens eldste kirkesamfunn.

Løslatt

Nylig ble fem unge menn løslatt etter å ha vært mistenkt for å ha knivdrept en ung egyptisk mann i en landsby i Minya. Myndighetene har hevdet at drapet ikke var religiøst motivert, men dette blir avvist av egyptiske menneskerettighetsaktivister.

Ifølge Ishak Ibrahim fra Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) startet det med en krangel mellom barn ute i gaten. Men så var det noen som begynte å hisse opp muslimene i landsbyen, og det hele eskalerte til et slagsmål der en kristen mann ble drept.

FÅR KRITIKK: President Abdel-Fattah al-Sisi.

Løslatelsen av de fem muslimene har utløst sinne i den kristne befolkningen, som ifølge ulike anslag regnes for å utgjøre mellom fem og ti prosent av landets over 80 millioner innbyggere. Landets kristne har i overveiende grad støttet president Abdel-Fattah al-Sisi, som overtok etter at islamistbevegelsen Det muslimske brorskapets president Mohamed Mursi ble styrtet 30. juni i 2012.

Men nå har mange av landets koptere fått nok.

– Sinnet vokser og myndighetene gjør for lite, for sent, sier den koptisk biskop Macarius av Minya i en uttalelse til den egyptiske avisen Al-Ahram.

I en tale som har spredd seg som ild i tørt gress på nettstedet Youtube angriper presten Markus Aziz Mikhail president Abdel-Fattah al-Sisi i sterke ordelag.

– Sisi er Egypts verste president noensinne. Han lurte oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Undertrykket

– Kopterne i Egypt blir undertrykket, sier den kristne aktivisten Mina Fayek til nettavisen Al-Monitor.

Han viser til at egyptiske myndigheter i liten grad griper inn når kristne utsettes for angrep og overgrep.

– Myndighetene gjør svært lite for å beskytte de kristne.

Forverret

Samtidig forverres situasjonen for opposisjonelle til Egypts «nye, sterke mann», Abdel Fattah al-Sisi. I en ny rapport fra Amnesty International slås det fast at myndighetene bruker harde virkemidler mot opposisjonelle grupper. Politiske aktivister, studenter og demonstranter blir kidnappet og torturert. Flere hundre har «forsvunnet».

Noen blir funnet døde i veikanten. Andre kommer tilbake til familiene etter å ha vært borte i måneder. De har blitt kidnappet av sikkerhetsstyrkene, som ofte har mistenkt at de har tilhørt den nå forbudte islamistbevegelsen Det muslimske brorskapet.

Organisasjonen har dokumentert 17 tilfeller der mennesker har forsvunnet, uten at familien har fått kontakt med dem. I opp til flere måneder har mennesker blitt nektet kontakt med omverdenen og heller ikke fått bistand fra advokater. Flere skal ha blitt utsatt for tortur og seksuelle overgrep.

Kristne i Egypt

Kopter – som betyr «egypter» … er en betegnelse på de innfødte kristne i Egypt.

Kopterne i Egypt teller offisielt rundt 5 millioner, men koptiske kilder anslår antallet til mellom 7 og 15 millioner.

Med unntak av en halv million katolikker og protestanter hører de til i Den koptiske ortodokse kirke.

Les også
– For sent for de kristne i Irak
Les også
Nå banker kristne egyptere på døren
Les også
Urovekkende signaler fra Egypt
Les også
Kristne egyptere på flukt i Norge
Les også
– Kristne i Pakistan vet de lever på kanten
Les også
Rekordmange kristne på flukt