Britisk helsepersonell behandler en ebolapasient ved et helsesenter utenfor byen Freetown i Sierra Leone. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix

Uthulet tre kan ha vært ebolaepidemiens opphav

Et uthulet tre fullt av insektetende flaggermus kan ha vært episenteret for ebolaepidemien som har herjet Vest-Afrika det siste året.

Det er en gruppe forskere ledet av Fabian Leendertz ved Robert Koch-instituttet i Berlin som har funnet treet.

I en ny forskningsartikkel gjør de et dypdykk i omstendighetene rundt utbruddet av den svært dødelige epidemien. Det aller første dødsfallet ble registrert i landsbyen Meliandou i Guinea, der en to år gammel gutt døde av ebola i desember 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden den gang er mer enn 20.000 mennesker smittet avebolaviruset, de aller fleste i Vest-Afrika. Av disse har rundt 7.800 mistet livet.

Forskernes hovedmistenkte i saken er de insektetende flaggermusene av typen Mops condylurus som lever i et hult tre bare 50 meter fra den døde toåringens hjem.

Treet ble oppdaget under et fire uker langt feltarbeid som ble gjennomført i området i april. Flaggermuskoloniens nærhet til guttens hjem ga mulighet for infeksjon, fastslår forskerne.

«Barn fanget regelmessig flaggermus fra dette treet og lekte med dem», skriver de i sin artikkel.

Flaggermus er én av dyreartene som har vært kjent for å fungere som vert for det fryktede ebolaviruset. Mennesker kan så bli smittet når de kommer i kontakt med de infiserte dyrene.