James Flomo (bildet) ble satt i isolasjon i Liberias hovedstad Monrovia i januar sammen med sine barn etter at kona hans døde tre dager tidligere. Nylig feiret Liberia at landet ikke hadde registrert nye tilfeller på flere uker, men fredag testet en mann igjen positivt for det dødelige viruset. Foto: James Giahyue / Reuters / NTB scanpix

Sviende kritikk mot WHO for svak ebola-respons

Ett år etter starten på ebolautbruddet retter Leger Uten Grenser krass kritikk mot verdens trege respons på epidemien. Desperate rop om hjelp ble ikke tatt på alvor, ifølge organisasjonen.

Først da en amerikansk lege og en spansk sykepleier ble smittet, våknet verden, sier nødhjelpskoordinator Marie-Christine Ferir i Leger Uten Grenser (MSF). Det skjedde i august i fjor.

«Måneder ble sløst bort og liv gikk tapt» som følge av at Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke lyttet til advarslene, heter det i rapporten, som ble publisert mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De første månedene måtte MSF og lokale helsevesen stå for mesteparten av innsatsen alene, men forholdene var forferdelige på grunn av få ressurser. Folk døde utenfor klinikkene, og folk ble avvist selv om de tryglet om å komme inn for å slippe å smitte barn og ektefeller.

Ifølge rapporten har ikke MSF-ansatte opplevd å miste så mange pasienter på så kort tid siden den første perioden etter at HIV-epidemien ble oppdaget.

Flere enn 10.000 mennesker er døde og om lag 25.000 smittet siden utbruddet først ble registrert i Vest-Afrika i mars 2014.

Les også
FN: Kvinner er nøkkelen til å takle naturkatastrofer
Les også
– Ebolakampen er ikke over
Les også
Sierra Leones visepresident i ebola-karantene
Les også
Norge bruker 500.000 kroner daglig mot ebola
Les også
Ebola-restriksjoner opphevet i Sierra Leone
Les også
Mali erklært ebola-fritt