Konvertitter nektes kristen begravelse

Kristne minoriteter 
opplever stadig at de blir nektet å begrave sine døde etter egne ønsker og tradisjoner. Slik er situasjonen ifølge informasjonstjenesten World Watch Monitor (WWM).

De forteller om en konkret episode som fant sted nylig i Algerie. Amar (70) døde etter en uke på et sykehus i landet, og familien bestemte seg for å gi ham en kristen begravelse ettersom både han og tre av barna hans har konvertert fra islam.

Dagen før begravelsen fikk familien besøk av landsbyens imam som kom sammen med en av de eldste i lokalsamfunnet. Imamen truet dem med utstøtelse fra landsbyen hvis de ikke reverserte sin beslutning, og oppfordret innbyggerne til å legge press på familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Imamen sa: – Vi er muslimer, og vi vil forbli slik. Begravelsen av våre døde skal være som den alltid har vært, og vi vil ikke på akkord med våre skikker og religion. Hvis noen ønsker å begrave sin døde på vår gravlund, bør han gjøre det i henhold til våre tradisjoner.

På grunn av et økende konfliktnivå med naboene, valgte den kristne familien å ombestemme seg og Amar ble gravlagt i henhold til islamske skikker.

Noen andre kristne forsøkte å trøste medlemmer av hans familie som hadde tatt sin fars nye tro, og sa: – Vår bror Amar er allerede i armene på sin far.

Nord i Algerie

Familien bor i en landsby nær den nordlige byen Tizi-Ouzou, den viktigste byen i Kabylie-regionen. Det er et registrert et høyt antall konverteringer i byen på tross av stadige anklager fra kristne om systematisk diskriminering.

Regionen er hjemsted for de fleste av medlemmene i den lille, men raskt voksende kristne minoriteten i Algerie. Kabylie huser 20 av 43 kirker som er knyttet til den protestantiske kirken i Algerie (EPA), den største paraplyorganisasjonen av kristne i landet.

IfølgeWWM, som overvåker situasjonen for forfulgte kristne verden over, er ikke hendelsen med Amar et enkelttilfelle. I mange algeriske samfunn har pårørendes innsats for å sikre en kristen begravelse blitt en kilde til konflikt med lokale muslimer. Kristne klager over at myndighetenes vegring mot å gripe inn i slike tvister er diskriminering mot dem.

Ny grunnlov

Kristne støttet i februar formuleringen i en ny grunnlov som anerkjenner religionsfrihet «innenfor grensene av loven». Men det har allerede vært tilfeller der myndighetene har fortsatt å bruke loven fra 2006 som strengt regulerer ikke-muslimsk tilbedelse. De har også beordret nedleggelse av en kirke.

For to måneder siden ba den algeriske protestantiske kirkenFN om å oppfordre landets myndigheter om å bedre rettighetene og gi større frihet til landets kristne minoritet. Gruppen sa at de vil ha opphevet en lov som forbyr dem å evangelisere og de vil ha fjernet forbudet mot å gifte seg med ikke-muslimske utlendinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Algerie er rangert som nummer 37 av de 50 vanskeligste landene å leve i som en kristen, ifølgeWorld Watch List produsert avÅpne Dører, som arbeider med kristne over hele verden under press for sin tro.