Advarer mot å oppsøke healere

– Som syk er man desperat og søker hjelpen som 
er tilgjengelig, sier pensjonert lege Rannveig Bremer Fjær (67). Det vet hun av erfaring.

Dagen fortalte onsdag om Hege Elisabeth Heia-Gideonsen som er den første spirituelle presten utdannet og ordinert i Norge. Hun arrangerer medium- og healing-kvelder med utgangspunkt i sin base i Levanger i Trøndelag. Presten er i blant også med når folk vil ha kontakt med de døde.

Rannveig Bremer Fjær har ved flere anledninger vært på Bønnesenteret i Levanger. Trønderen advarer folk mot å ha kontakt med Norsk Spiritualistisk Forbund og deres prester, healere og medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klødde seg til blods

Som barn hadde Bremer Fjær eksem. Sykdommen kom kraftig tilbake da hun som ung legestudent fulgte undervisning på Rikshospitalet.

Sammen med sin bror, som også hadde hudproblemer, oppsøkte Rannveig en healer i Rørvik i Trøndelag der hun er fra. Hun husker at hun var skeptisk men møtte like fullt opp. Healeren ga dem noe vann mot plagene, et slags urteavkok.

– Han sa vi begge kunne bruke det, men at han også hadde et annet råd. Så tok han noe puss fra et sår som han smurte på en fyrstikk og ba oss om å grave fyrstikken bak huset sammen med en lapp med fødselsdag og dato på.

Fjær Bremer reagerte umiddelbart:

– «Dette er ren magi», tenkte jeg. «Det har ingenting med forbønn å gjøre».

Verken hun eller broren benyttet seg av vannet. Bremer Fjær ba i stedet til Gud om å bli helbredet og fikk tro for at hun skulle bli frisk.

Helbredelse for synder

Den pensjonerte barnelegen forteller at hun på et fellesmøte i Filadelfia i Oslo opplevde at Gud talte til henne om at det var viktigere for han å helbrede henne fra syndene enn fra sykdommen hennes.

– Jeg spurte Gud hva jeg hadde gjort galt, og opplevde at han sa at jeg så ned på andre og kritiserte dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der og da ba Bremer Fjær om tilgivelse for det.

Da hun kom hjem, sovnet hun straks. Dagen etter våknet hun med babyhud i ansiktet.

– Jeg var frisk, forteller hun.

Den pensjonerte legen tror det er mulig at også healeren kunne ha gjort henne frisk.

– Men da ville jeg ikke ha opplevd å bli forvandlet, sier hun. – Hvis jeg hadde blitt fri symptomene gjennom healeren, ville det ha bundet meg, sier hun.

– Kirken kan styrkes

Rannveig Bremer Fjær, som har lang fartstid som lege i Forsvaret, tror det er viktig at kirken møter denne formen for spiritualitet med selv å være mer åpen for Den hellige ånd. Hun viser til versene fra 1. Korinterbrev 12 om nådegavene.

– For meg har det vært viktig å søke disse nådegavene og få dem i funksjon i mitt eget liv, sier hun. – Hensikten med en menighet er å være i et miljø hvor de fungerer.

Hun peker på visdom og kunnskap som viktige nådegaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forkynnere kan få kunnskapsord om personer som sitter i salen som har en sykdom som kan bli bedt for.

– Jeg tror kirken kan styrkes her og ta i mot det Herren ønsker å gi, sier hun.

– Vet ikke hvem

Bremer Fjær tror også det kan være farligere å søke kontakt med de døde enn folk kan være klar over.

– For det første vet du ikke hvem du får kontakt med. Det kan være onde ånder, ikke den avdøde.

Hun henviser til at Karsten Isachsen i sin bok «Gjester som ikke vil gå» skriver om hvor viktig det er for pårørende å ha en gradvis løsrivelse fra den døde i en sorgprosess.

– Det oppnår du ikke hvis du tror du kan ha kontakt. Det virker forstyrrende på sorgprosessen.