Kirkene i Norge tømmes for prester. På bildet ser vi Holmsbu kirke med månen over himmelen en sen høstkveld i november. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stor prestemangel i Den norske kirke

Bispedømmer over hele landet sliter med få søkere på ledige prestestillinger. Dette fører til at flere nå står ubesatt. Mange prester går av med pensjon, og få unge vil bli prest.

– Den senere perioden har vi måttet lyse ut stillinger flere ganger, og vi sliter med å få søkere til litt mer grisgrendte steder, sier personalsjef Trond Glimsdal i Hamar bispedømme til NRK.

Han mener situasjonen gjør kirken sårbar, og mangelen på prester fører til at flere av kirkens oppgaver blir nedprioritert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det går utover menighetsarbeidet, og andre oppgaver som gjerne skulle vært gjort, blir nå skadelidende, sier han.

Det rapporteres om den samme tendensen i hele landet. Torsdag denne uken hadde personalsjefene i alle landets elleve bispedømmer møte hvor de diskuterte situasjonen.

– Verst er det i Nord og- Sør Hålogaland bispedømme, men til og med Stavanger, som alltid har hatt bra med søkere, sliter nå mer enn tidligere, sier Glimsdal.

Glimsdal peker på flere grunner til at mangelen på prester nå er så stor. Det har blant annet vært noen store endringer de siste årene, som oppheving av boplikten for prester og ny arbeidstidsordning.

– Jeg tror likevel hovedgrunnen er at mange prester nå går av med pensjon, mens det på samme tid utdannes for få nye, sier han.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Ny kirkelov blir forsinket i Stortinget
Les også
Vi som er opposisjonelle Engasjér deg!
Les også
NLM-leder gir segEngasjér deg!
Les også
Framtid og håp for vårt land
Les også
Kjære Stephan, du bør snakke