Biskop Tor B. Jørgensen skal snart få en etterfølger i Nord-Hålogaland. Foto: Johannes Ek Reindal

Fem forslag til ny biskop i Sør-Hålogaland

Professor Hallegir Elstad og bymisjonsprest Kari Veiteberg er blant forslagene til å overta som biskop etter Tor B. Jørgensen.

Tor B. Jørgensen avslutter sin bispegjerning i Sør-Hålogaland 1. januar 2016.

På en pressekonferanse i Bodø tirsdag ble det klart hvem bispedømmerådet foreslår skal overta bispestolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De nominerte er, i alfabetisk rekkefølge: professor Hallgeir Elstad, prost Olav Rune Ertzeid, prost Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, sokneprest Kristine Sandmæl og bymisjonsprest Kari Veiteberg.

Fra venstre: Hallgeir Elstad, Olav Rune Ertzeid, Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, Kristine Sandmæl og Kari Veiteberg. Foto: Den norske kirke

– Vi har fem gode kandidater og listen er historisk: det er første gang tre kvinner er nominert. Alle kandidatene har arbeidet Sør-Hålogaland bispedømme i kortere eller lengre tid. Aldersmessig har vi en god spredning på kandidatene fra 45 til 58 år, sier leder i Sør-Hålogaland bispedømmeråd, Marit Hermstad i en pressemelding.

Bispedømmerådet hadde fått inn 56 forslag fra menigheter, enkeltpersoner og andre på hvem som skulle overta.

Kirkerådet overtar nå saken og skal i sitt møte i september avgjøre hvem av de tre som vil overta etter Jørgensen.

Hallgeir Elstad er 50 år og i dag prodekan og studiedekan, professor i norsk kirkehistorie ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Elstad ble selv utdannet ved Det teologiske fakultet og ble ordinert i Borge kirke i Lofoten i 1990.

Olav Rune Ertzeid er 55 år og har vært prost i Nord-Helgeland prosti i Sør-Hålogaland bispedømme siden 2005. Han ble ordinert i 1987 i Strømmen kirke. Etter dette har han vært sokneprest på Vega, i Gildeskål og prost i Vest-Telemark.

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes er 58 år og er i dag prost i Lofoten prosti i Sør-Hålogaland bispedømme. Teologiutdanningen har hun fra Menighetsfakultetet og hun ble ordinert i Nikolaikirken på Gran på Hadeland i 1984. Jusnes har mange års erfaring som sokneprest, overveidende fra Sør-Hålogaland bispedømme. Hun tiltrådte som prost for åtte år siden.

Kristine Sandmæl er 45 år og jobber som sokneprest i Vågan sokn, Henningsvær sokn og Gimsøy og Strauman sokn. Hun ble ordinert i Moss kirke i 1997 etter å ha fullført sin teologiutdanning ved Det teologiske menighetsfakultet. Sandmæl har hele sin menighetsprest erfaring fra Sør-Hålogaland, etter å ha vært prest i bispedømmet fra 1996.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kari Veiteberg er 54 år og jobber i dag som bymisjonsprest i Kirkens Bymisjon i Oslo. Hun var ferdig med sin cand. theol.-grad ved Det teologiske fakultet i 1988, og ble senere ordinert i Nidarosdomen. Veiteberg har lang erfaring fra Kirkens Bymisjon som prest. Hun har vært vikarprest, blant annet i Gildeskål.

Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen

Les også
Den norske kirke krever legehjelp til papirløsePapirløse
Les også
Opprørende lesning
Les også
For døve ører