Pave Frans fotografert under s
...
Pave Frans fotografert under seremonien i Roma da Sverige søndag fikk sin første helgen på 625 år. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB scanpix
Sverige har fått en ny helgen
Del
Sverige fikk sin første helgen på over 600 år da pave Frans gjorde birgittinernonnen Elisabeth Hesselblad til helgen i den katolske kirke.

Hesselblad levde fra 1870 til 1957 og er blant annet kjent for å ha gjenopplivet den gamle Birgittinerordenen etter reformasjonen.

Ordenen ble grunnlagt i 1370 av hellige Birgitta, som Vatikanet gjorde til helgen allerede i 1391.

Under en høytidelig seremoni i Vatikanet med flere tusen mennesker til stede helgenerklærte paven den svenske kvinnen. Til stede var både slektninger av hovedpersonen, den svenske erkebiskopen og landets kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

LES: Pave Frans til Sverige

Som 17-åring emigrerte Hesselblad til USA, hvor hun jobbet som sykepleier. 15 år senere konverterte hun til katolisismen, og to år senere flyttet hun til Roma. Under den tyske okkupasjonen arbeidet hun for å skjule jøder for nazistene.

For å helgenerklæres i Roma må man også forbindes med et mirakel. Det skjedde angivelig da en to år gammel gutt med hjernesvulst frisknet til på uforklarlig vis etter at priorinnen i et birgittinerkloster ba forbønn for ham, skriver nyhetsbyrået TT.

Pave Johannes Paul II startet allerede i 1987 prosessen med å gjøre henne til helgen.

sve-helgen,utenriks,nyheter,Kultur og underholdning,kristendom,europa,italia,norden,sverige,helgen,elisabeth hesselblad,pave frans,paven,frans,nonne,birgittinernonne,den katolske kirke,katolsk,katolikk,katolikker,vatikanet,vatikanstaten,kristenliv,alice bah kuhnke,usa,roma,pave johannes paul