Rundt 200 motdemonstranter møtte opp for å vise sin motstand mot Pegidas markering ved Oslo rådhus mandag kveld. Demonstrantene, fra en rekke organisasjoner, ropte «Ingen støtte til Breiviks bønner» og «Ingen rasister i våre gater». Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Motdemonstrasjoner ved Pegida-marsjer

Både i Oslo og København var motdemonstrantene i flertall da Pegida gikk i protestmarsjer i de to byene. Til tross for opphetet stemning ble det ingen sammenstøt.

I Oslo møtte rundt 70 personer opp ved Pegidas markering utenfor Oslo rådhus, mandag kveld. Samtidig møtte rundt 200 personer opp for å vise sin motstand til bevegelsen.

Også i København var motdemonstrantene i flertall. Mens rundt 200 personer møtte opp for å delta i den danske Pegida-marsjen, dukket rundt 300 personer opp for å vise sin avstand til den antiislamske gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også i Aarhus og Esbjerg ble det arrangert marsjer, også her var motdemonstrantene flest.

– Ingen rasister i våre gater

I Oslo stilte motdemonstranter fra en rekke organisasjoner seg opp ved rådhuset og ropte «Ingen støtte til Breiviks bønner» og «Ingen rasister i våre gater», og hadde bannere med påskriften «Nei til muslimhat».

– Jeg er her for å vise at ingen mennesker kan bli dømt på grunn av hudfarge eller religion. Og at vi ikke synes det er kult å ha rasister i gatene her, sier 23 år gamle Linda, som ikke ønsker å oppgi sitt etternavn.

Det ble arrangert to motdemonstrasjoner i Oslo. I den ene deltok Blitz, Rødt og Antirasistisk Senter, og de gikk fra Youngstorget til Stortinget. I tillegg gikk Nye SOS Rasisme fra Nationaltheatret til rådhuset.

Ikke tildekt

Max Hermansen, initiativtaker for Pegida, forsøkte å holde en kort appell da markeringen skulle begynne, men den ble overdøvet av ropene fra motdemonstrantene. Hermansen fikk imidlertid gitt en klar beskjed til sine deltakere at de ikke fikk gå med tildekte ansikter.

Videre viste han til terrortrusselen som stanset mandagens Pegida-demonstrasjon i Dresden i Tyskland, hvor bevegelsen stammer fra.

– Det er helt tydelig at vi ikke får den ytringsfriheten vi ønsker. Vi i Oslo var i dag hindret fra å gå en runde på fire kilometer, og må isteden går tre runder rundt rådhuset, sa Hermansen i sin appell.

Det var et stort politioppbrudd utenfor rådhuset. Både sivilt og uniformert politi var til stede, i tillegg til politihester- og hunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fakta om Pegida

* Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten ( Pegida) ble grunnlagt i Dresden i oktober 2014.

* Gruppen har de siste månedene arrangert ukentlige protester mot islam og muslimsk innvandring i Tyskland.

* Demonstrasjonene har spredt seg til andre deler av Tyskland, men i vesttyske byer har motdemonstrasjonene samlet langt flere mennesker.

* Tysklands statsminister Angela Merkel tok avstand fra bevegelsen i sin nyttårstale.

* Sist mandag deltok rundt 25.000 mennesker i Pegidas demonstrasjon i Dresden

* Den siste tiden har Pegida-demonstrasjonene også spredt seg til flere andre europeiske land.

* Søndag la tysk politi ned forbud mot offentlige ansamlinger utendørs i Dresden, etter en terrortrussel mot denne ukens Pegida-demonstrasjon. Pegida avlyste demonstrasjonen, men sier at gruppen ikke vil stanse sine ytringer.

* I Oslo ble det sist mandag holdt en Pegida-demonstrasjon som samlet 190 personer. Initiativtaker Max Hermansen ønsker å holde ukentlig demonstrasjoner.

(Kilde: Ritzau, NTB)

NTB

Les også
Truer muslimer og jøder på bønnerom
Les også
Pegida-marsjer kan spre seg til flere norske byerFakta om Pegida
Les også
– Trusselen størst fra hjemvendte fremmedkrigere
Les også
Pegida-demonstrasjon avlyst etter drapstrusler
Les også
Etterretningsrapport: Pegida kan være terrormål