Rundt 200 motdemonstranter møt
...
Rundt 200 motdemonstranter møtte opp for å vise sin motstand mot Pegidas markering ved Oslo rådhus mandag kveld. Demonstrantene, fra en rekke organisasjoner, ropte «Ingen støtte til Breiviks bønner» og «Ingen rasister i våre gater». Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Motdemonstrasjoner ved Pegida-marsjer
Del
Både i Oslo og København var motdemonstrantene i flertall da Pegida gikk i protestmarsjer i de to byene. Til tross for opphetet stemning ble det ingen sammenstøt.

I Oslo møtte rundt 70 personer opp ved Pegidas markering utenfor Oslo rådhus, mandag kveld. Samtidig møtte rundt 200 personer opp for å vise sin motstand til bevegelsen.

Også i København var motdemonstrantene i flertall. Mens rundt 200 personer møtte opp for å delta i den danske Pegida-marsjen, dukket rundt 300 personer opp for å vise sin avstand til den antiislamske gruppen.

Også i Aarhus og Esbjerg ble det arrangert marsjer, også her var motdemonstrantene flest.

– Ingen rasister i våre gater

I Oslo stilte motdemonstranter fra en rekke organisasjoner seg opp ved rådhuset og ropte «Ingen støtte til Breiviks bønner» og «Ingen rasister i våre gater», og hadde bannere med påskriften «Nei til muslimhat».

– Jeg er her for å vise at ingen mennesker kan bli dømt på grunn av hudfarge eller religion. Og at vi ikke synes det er kult å ha rasister i gatene her, sier 23 år gamle Linda, som ikke ønsker å oppgi sitt etternavn.

Det ble arrangert to motdemonstrasjoner i Oslo. I den ene deltok Blitz, Rødt og Antirasistisk Senter, og de gikk fra Youngstorget til Stortinget. I tillegg gikk Nye SOS Rasisme fra Nationaltheatret til rådhuset.

Ikke tildekt

Max Hermansen , initiativtaker for Pegida , forsøkte å holde en kort appell da markeringen skulle begynne, men den ble overdøvet av ropene fra motdemonstrantene. Hermansen fikk imidlertid gitt en klar beskjed til sine deltakere at de ikke fikk gå med tildekte ansikter.

Videre viste han til terrortrusselen som stanset mandagens Pegida-demonstrasjon i Dresden i Tyskland , hvor bevegelsen stammer fra.

– Det er helt tydelig at vi ikke får den ytringsfriheten vi ønsker. Vi i Oslo var i dag hindret fra å gå en runde på fire kilometer, og må isteden går tre runder rundt rådhuset, sa Hermansen i sin appell.

Det var et stort politioppbrudd utenfor rådhuset. Både sivilt og uniformert politi var til stede, i tillegg til politihester- og hunder.

tyskland,dresden,københavn,pegida,pegida-demo,innenriks,nyheter,politikk,Flyktninger og asylsøkere,norge,oslo