Flere barn med Downs

De siste ti årene har 38 danske kvinner valgt å føde barn med Downs Syndrom på tross av at kromosom-forandringen er blitt påvist gjennom fosterdiagnostikk.

I følge danske statistikere og leger er dette en hel ny tendens. Fra tilbudet omfosterdiagnostikk ble startet i 1970, og helt frem til 1994 ble det ikke født et eneste barn i Danmark med Downs syndrom blant kvinner som hadde fått stilt diagnosen under svangerskapet.

Stabile tall

Overlege på Skejby sykehus, Olav Bjørn Petersen, var med på å innføre screening for Downs Syndrom som fast tilbud til alle gravide i 2004. Resultatet ble umiddelbart omlag en halvering i tallet på barn som ble født med et genetisk avvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IfølgeKristeligt Dagblad har tallet de siste elleve årene ligget ganske stabilt. I gjennomsnitt fødes det 30 danske barn hvert år med Downs syndrom.

Overlege Petersen mener på bakgrunn av tallene at det er «notorisk vrøvl» når bekymrede stemmer stadig hevder at undersøkelsene av gravide ville føre til at mennesker med Downs syndrom forsvinner fra jordens overflate.

Vet mer

Han mener at økt informasjon om hva det innebærer å ha et barn med Downs Syndrom kan være en del av forklaringen på at flere velger å bære barnet fram.

Grete Fält-Hansen i Landsforeningen Downs Syndrom har selv et barn med Downs. Hun er glad for at noen par har begynt å velge å beholde barnet som er skapt.

– Sist år ble 142 barn valgt bort fordi de hadde et ekstra kromosom. Det er skremmende, mener Fält-Hansen.