Protester mot politivold over hele USA

Over hele USA har det det siste døgnet vært store demonstrasjoner mot politiets behandling av afroamerikanere. Samtidig fortsetter etterforskningen etter drapet på politimenn i Dallas.

Lederne forBlack Lives Matter-bevegelsen fordømmerdrapet på fem politimenn i Dallas torsdag, selv om de sier de forstår frustrasjonen som lå bak.

De besluttet likevel å la helgens planlagte protester mot politivold gå sin gang. Drapene i Dallas preget imidlertid protestene, og mange steder ble det fokusert på behovet for å bedre forholdet mellom politiet og minoritetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På en minneseremoni for de drepte politimennene i Dallas ba ordførerMike Rawlings amerikanerne trappe opp innsatsen for at sårene etter rasismen skal gro.

– Vi kan ikke legge skjul på at vi som by, som stat og som nasjon strever med rasetemaet, sa han og understreket poenget som også presidentBarack Obama har påpekt – nemlig at svarte liv teller, men det gjør også blå liv, med henvisning til politiets blå uniformer.

President Obama selv avkorter et besøk i Spania med én dag og reiser til Dallas tidlig neste uke.

Protester

Blant de mange demonstrasjonene fredag kveld var en i Phoenix i Arizona der politiet tok i bruk pepperspray for å stanse et tusentall mennesker før de gikk inn på motorveien Interstate 10, og i Atlanta i Georgia der det ble trafikkork da flere tusen demonstranter marsjerte gjennom sentrumsgatene.

I Los Angeles ledet rapperne Snoop Dogg og The Game en fredelig marsj til hovedpolitistasjonen der de møtte politisjefen og ordføreren og oppfordret til bedre forbindelser mellom politiet og minoritetene.

I San Francisco lenger nord marsjerte 2.000 demonstranter gjennom byen under et banner med teksten «Stopp rasistisk polititerror». En av arrangørene, Lawrence Shine, ba folkemengden forholde seg fredelig og gjorde det klart at raseriet må være under kontroll.

Opptrådte alene

Politiet i Dallas sier at snikskytteren Micah Johnson opptrådte alene, ogDet hvite hus sier det ikke fins tegn til koblinger til terrororganisasjoner, selv om Johnsons Facebook-side viser at han hadde kontakt med flere svarte grupper som karakteriseres som hatgrupper, og som hadde oppfordret til drap på politifolk.

Politiet har funnet utstyr til å lage bomber og et større våpenarsenal i huset der den 25 år gamle Johnson bodde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Johnson var reservesoldat i hæren i seks år og hadde tilbrakt noen måneder i Afghanistan i 2014. Men etter seks måneder ble han anklaget for seksuell trakassering av en kvinnelig soldat og sendt hjem.

Mens han forskanset seg i et parkeringshus etter skytingen torsdag kveld, sa han til politiet at målet hans var å drepe hvite, særlig hvite politifolk.

– Han var opprørt over de siste skyteepisodene til politiet, sa Dallas' politisjef David Brown og viser til drapene på to svarte menn i Louisiana og Minnesota.

Etisk debatt

Johnson ble drept av en robot med eksplosiver mens han satt trengt opp i et hjørne i parkeringshuset, men metoden politiet brukte, har ført til debatt om det etiske aspektet ved bruken av slik teknologi.

– Hvis dødelige roboter kan brukes i denne situasjonen, hvor kan de brukes ellers, spør jussprofessorElizabeth Joh ved California-universitetet i Davis.

Taktikken åpner et nytt kapittel i den stadig økende bruken av fjernstyring og halvautomatiske instrumenter for å bekjempe kriminalitet og redde liv, skriver AP., som spør om det ikke er bedre å forhandle fram en overgivelse.

Politisjef Brown forsvarer imidlertid framgangsmåten og sier andre alternativer ville ha satt politifolkene i fare.