Her mottar hun Dagens hederspris

Flere hundre mennesker var til stede da Soul Children-dirigent Torhild Skraastad søndag ble tildelt Dagens hederspris for 2018. Se video i artikkelen!

På Øygospel, en av de største kristne musikkfestivalene på Sørlandet, er det stappfullt av folk og god stemning. Flekkerøy Soul Children står på scenen og synger, som vanlig ledet av dirigent Torhild Skraastad (51). Hun danser energisk over gulvet.

Skraastad har ingen anelse om at Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk snart skal gå opp på scenen for å overrekke henne Dagens hederspris og en sjekk på 25.000 kroner for formidabel innsats for Kristen-Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rørt til tårer

Selv ikke idet han går opp på scenen forstår hun hva som skjer.

«I år går Dagens hederspris til en entusiastisk kordirigent som i nærmere 20 år har samlet barna på Flekkerøya til kor. Hun er et stort forbilde for de unge her på øya. Prisvinneren har en unik måte å gi de unge troen på seg selv og i tillegg lede dem til Mesteren», sier Selbekk til høylytt applaus fra salen.

Skraastad selv blir rørt til tårer.

– Jeg er glad. Jeg griner fordi jeg glad, sier hun og smiler til publikum og Soul Children-koret som står bak henne.

Fem kandidater

Hvert år ber Dagen sine lesere om å foreslå kandidater de mener fortjener å bli hedret på en spesiell måte. En jury på tre personer velger så ut fem kandidater som Dagens lesere kan stemme frem.

Årets fem kandidater ble offentliggjort i mars. Disse var Ingar Clausen (71) fra Porsgrunn, Helene Andreassen (86) fra Tromsø, Terje Vold (70) fra Bryne, Marit Hildrestrand (68) fra Brattvåg, samt årets vinner Torhild Skraastad (51) fra Flekkerøy.

Totalt kom det inn rundt 1.100 stemmer, hvorav over halvparten gikk til Skraastad.

En stemme som lød

Like etter prisutdelingen møter Dagen Skraastad ute i varmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg var så opptatt av barna. Jeg skjønte det ikke i det hele tatt, selv om jeg så Selbekk tidligere i dag. Jeg synes det var så stort å bli nominert, og det å vinne i dag, nei, jeg er veldig rørt, sier hun.

Skraastad startet koret på Flekkerøy sammen med Kirsten Nilsen, Janet Hansson og Eva D. Vik for ca. 20 år siden. Hun sier det var litt tilfeldig at hun ble dirigent.

– Jeg har aldri tatt noe kurs eller noe, men jeg har alltid vært glad i kor og det å synge. I tillegg hadde jeg hadde en stemme som lød og armer og vifte med, så jeg havnet litt plutselig i den rollen. Det gav veldig mersmak, så jeg måtte bare fortsette, sier hun glad.

Gratulerer

Blomsten og sjekken på 25.000 kroner ligger ved siden av henne, og mens vi snakker kommer det flere og flere bort for å si gratulerer og gi henne en klem. Skraastad tørker bort noen tårer.

– Hva har gjort at du har drevet med dette i 20 år?

– Det er klart jeg av og til er litt sliten. Men med en gang jeg kommer inn der og de synger mot meg er det som å få en vitaminsprøytning, og når jeg kommer hjem føler jeg meg helt fylt igjen. Det gjør noe med meg, sier hun.

– Hvordan føles det å vinne denne prisen i dag?

– Det er helt fantastisk. Det viser at dette var oppgaven Jesus ville at jeg skulle brukes til. Jeg er så takknemlig. Det er behov for kor i dagens samfunn, hvor barn og unge kan komme som de er og synge om Jesus. Jeg føler meg så heldig som får være del av et så viktig arbeid, sier Skraastad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vokst opp i koret

Flekkerøy Soul Children består av 50-60 barn i alle aldre. 19-år gamle Karoline Nilsen har vært med i koret siden hun var fire år gammel.

På Øygospel synger hun solo på sangen «Vi vil festa».

– Da jeg var liten ville jeg ikke synge solo i det hele tatt, men Torhild masten og maste. Nå går jeg ut av musikklinjen på videregående skole på grunn av Torhild. Jeg har siste eksamen om noen dager, sier hun.

Nilsen sier at dirigenten har betydd mye for troen og musikken. Nå er hun en av lederene for koret Soul Children Teens.

– Hun er veldig flink til å se oss og å gi oss ansvar. Alle her på Flekkerøy vet hvem Torhild er, og jeg tror alle vil være enig i at hun fortjener denne prisen. Hun har vært med på å forme meg som person, og jeg er så glad i koret at jeg har søkt bibelskole i Kristiansand til neste år fordi jeg ikke vil flytte vekk herfra, sier Nilsen.

Varmt menneske

Kirsten Nilsen er mor til Karoline og en av lederne for koret sammen med Skaarstad. Hun møter Dagen ute i kafeen på Øygospel.

Kirsten Nilsen beskriver årets vinner som en unik person.

– Torhild er et varmt og godt menneske drevet av Jesus. Vi har stemt og stemt, og jeg unner henne virkelig denne prisen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fjerde gang

Dagens hederpris deles ut for fjerde gang i år.

I fjor ble mannen bak «Veien til Betlehem» anerkjent for sitt julespill som hvert år samler tusenvis av mennesker i Lyngdal. I 2016 ble ekteparet Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker tildelt prisen for det kristne ungdomsarbeidet Young Life på Karmøy.

-------

Her dirigerer Torhild Skraastad Flekkerøy Soul Children: