Kofi Annan og Kjell Magne Bondevik under markeringen av Oslosenterets tiårsjubileum i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Bondevik: – Jeg har mistet en venn

– Det var veldig trist å høre at Kofi Annan er død. Han var en stor internasjonal leder og en god venn, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Bondevik var statsminister samtidig som Annan var generalsekretær i FN.

– Vi ble godt kjent i disse årene. Vi drøftet blant annet Irak-krisen i 2003, og Kofi ble sliten av den bitre uenigheten i Sikkerhetsrådet. Jeg inviterte ham derfor på fottur i Norge, og sammen med våre ektefeller hadde vi flere avslappende dager med vandring i fjellene i Lofoten, sier Bondevik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to fortsatte samarbeidet etter at de gikk ut av sine daværende posisjoner, og de har blant annet jobbet sammen for fred og demokrati i Kenya. Annan var en støttespiller for Oslosenteret og var hovedtaler i forbindelse med tiårsjubileet i 2016.

– Sist jeg møtte ham, var på hans kontor i Genève i slutten av mars. Da virket han sprek og i fin form. Vi snakket sammen om utviklingen i land som Syria, Kenya, Etiopia og Eritrea, sier Bondevik.

Ifølge den tidligere statsministeren kunne Annan virke lavmælt, men han utstrålte stor autoritet.

– Verden har mistet en stor leder. Selv har jeg mistet en god venn, sier Bondevik.

Les også
Egeland: – Annan var den største sammen med Hammarskjöld
Les også
Kofi Annan er død
Les også
Kongeparet til stede i Thorvald Stoltenbergs bisettelse
Les også
Bondevik: – Listhaug har ikke skjønt alvoret
Les også
Thorvald Stoltenberg bisettes torsdag 2. august fra Oslo domkirke