Avdøde uten arvinger hjelper barn og unge

Frivillige organisasjoner med aktiviteter for barn og unge skal få arv fra dem som ikke har arvinger. Beløpet for 2016 er drøyt 12 millioner kroner.

Det erLandsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) som skal behandle søknader fra frivillige organisasjoner om å få tildelt arv fra avdøde som ikke har arvinger - og som ikke har testamentert bort sine verdier. Dette skal bidra til at mest mulig av midlene går uavkortet til formålet, og minst mulig til administrasjon.

Arbeid i vekst

– Vi er glad for at regjeringen ønsker å gi sin støtte til aktivitet for barn og unge på denne måten. Barne- og ungdomsorganisasjonene har vært i vekst de siste årene, og de får mye ut av små midler, sier styreleder Stian Seland i LNU til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LNU har i dag 95 medlemsorganisasjoner som består av en halv million medlemskap totalt. En fjerdedel av disse er kristne barne- og ungdomsorganisasjoner.

Tilfaller staten

Den nye ordningen ble presentert av kommunal- og moderniseringsministerJan Tore Sanner (H) i fjor.

– Arv fra dødsbo der avdøde ikke har arvinger, tilfaller staten, men nå skal staten begynne å gi disse pengene videre, opplyste Sanner.

Han la til at regjeringen allerede i Sundvolden-erklæringen sa at myndighetene ville endre ordningen slik at disse pengene kommer frivillige organisasjoner til gode.

– Det er jeg glad for at vi nå får til, og at dette kan gi barn og unge bedre tilbud, sa Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Forskrift og retningslinjer

– Hvordan er framdriftsplanen for dette nye tiltaket?

Kulturdepartementet jobber for tiden med å fastsette forskrift, og vi skal utarbeide retningslinjer for hvordan disse midlene skal tildeles. Etterpå skal disse forslagene ut på en felles høring. Vi håper å åpne for søknader i desember, svarer Stian Seland.

Organisasjonene som søker trenger ikke være under LNU-paraplyen. Seland forteller at det er ikke avgjort hvor bredt de vil gå ut når de utlyser midlene. Men et aktuelt krav kan være at de organisasjonene som søker må være registrert i frivillighetsregisteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aktuelt for Acta

Den kristne barne- og ungdomsorganisasjonenActa iNormisjon har over 19.000 medlemmer fordelt på omkring 600 lokale fellesskap. Administrasjonsleder Jostein Larsen er glad for at regjeringen tenker på barn og unge når dødsbo fra avdøde uten arvinger skal fordeles.

– Dette er en fin mulighet for frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner til å få tak i midler, sier Larsen til Dagen.

Acta har gjennom LNU vært med i flere år og jobbet politisk for at denne sektoren av frivillighets-Norge skal styrkes.

Leirarbeid

– Er det aktuelt for Acta å søke om disse midlene?

– Ja, det vil det være. Men vi får vente og se hva retningslinjene sier, og være aktive under høringsrunden, svarer Jostein Larsen.

Når det gjelder aktuelle tiltak som Acta kan tenke seg midler til, nevner han en styrkelse av leirarbeidet.

– Vi har blant annet kommet med forslag om å sette av fattigdomsmidler for å støtte barn og unge til å dra på leir fra familier som ikke har økonomi til å sende dem, sier Larsen.