Hedrer terrorofrene med egne tegninger

Ett år etter at åtte ansatte i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo ble drept, har tenåringer fra hele Israel deltatt i en unik konkurranse.

Oppgaven var å lage tegninger med et budskap som utfordrer religiøse, politiske eller kulturelle holdninger i det israelske samfunnet. Tegningene har strømmet inn og denne uken ble de 30 beste vist frem på en utstilling i Jerusalem.

Ideen om tegnekonkurransen ble unnfanget av Uri Dromi, leder avThe Jerusalem Press Club, etter terrorangrepene i Paris for et år siden. Han så den viktige rollen politisk satire spiller for ytringsfriheten, samtidig som en del tegninger grenser mot det vulgære og kanskje provoserer for mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bygge bro

– Ytringsfriheten må aldri begrenses ved lov, men spørsmålet er om tegnerne noen ganger bør legge bånd på seg, for ikke å støte deler av publikum. Over hele verden debatteres det om hva som er viktigst; Tegnernes rett til å konfrontere og støte mennesker, eller religiøse gruppers ønske om å bli respektert, sier Dromi til Dagen.

LEDER:Da Bondevik sluttet å være Charlie

Han har lurt på om unge mennesker, som kanskje er mindre kyniske enn garvete karikaturtegnere, kunne klare å bygge bro mellom disse hensynene.

– Sjokkert

– I utgangspunktet var vi usikre på om så unge mennesker ville klare å kombinere gode ideer med et profesjonelt kunstnerisk uttrykk. Men vi ble nesten sjokkert når vi så hvor høy standarden var, sier Dromi.

Bidragene har handlet om alt fra religiøse spenninger i det israelske samfunnet til miljøforurensning.

Konkurransen ble vunnet av 16 år gamle Amit Katz fra Hadera, med en tegning som illustrerer monopolet ortodokse rabbinere har på ekteskapsinngåelse i Israel.

Andreplass gikk til en tegning laget av 16 år gamle Yosepha Yaacobowitz fra Raanana. Bildet viser en svømmer som ser utover et forurenset strandområde i år 2116.

Tredjeplass gikk til 15 år gamle Hava Herman fra Jerusalem. Hun har tegnet en mann som tilsynelatende leser intellektuelleHaaretz, mens han inni avisen har gjemt et eksemplar av mer populistiskeYisrael Hayom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tegningen skal illustrere hvor redde folk er for å uttrykke meningene sine, opplyser den unge tegneren.