BEKLAGER: Jonas Gahr Støre medgir at Vebjørn Selbekk ble stående alene i karikaturstriden. Her er de to sammen med Ahmed Akkari (th) på boklansering hos Fritt Ord.

Erkjenner at Selbekk ble stående alene

Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre beklager trykket på Vebjørn Selbekk under karikaturstriden.

– Det ble lagt en urimelig stor belastning på Vebjørn Selbekk og Magazinet. Han fikk voldsomt fokus mot seg. Hvis noe vi sa og gjorde bidro til det, så har jeg beklaget overfor Selbekk før og gjør det gjerne igjen, sier Støre.

Den tidligere utenriksministeren ble utfordret av lederen for Civita, Kristin Clemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den daværende regjeringen gikk for langt i å gi etter for press mot ytringsfriheten. Det ble gitt inntrykk av at det handlet om å megle mellom to ståsteder, men sånn er det selvfølgelig ikke, sier Kristin Clemet til NTB.

Selbekk, på sin side, sier han aldri har krevd eller ønsket noen beklagelse fra Støre.

– Men jeg mener han burde beklage overfor det norske folk. Ytringsfriheten er vår felles verdi, og det var den han desavuerte, over lang tid, i 2006. Det er problemet i denne saken - ikke min person, sier han til Dagen.

Clemet mener hun ser nye takter fra politikerne nå.

– Kommentarene fra våre politikere har vært klarere nå enn under karikaturstriden. Den gang hadde Støre en del uttalelser som var uheldige, men vi hører ikke slike utsagn nå, tilføyer Clemet.

LES OGSÅ: Mistenkte skal være lokalisert i Frankrike

– Smålig

Statsminister Erna Solberg (H) slutter ikke til kritikken av Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg føler ikke noe behov for å gjøre dette til en kamp om hva Jonas Gahr Støre sa den gang. Det ville vært smålig av meg, sier hun til NTB.

Solberg understreker at ytringsfriheten er en grunnleggende verdi ved samfunnet.

– Hver enkelt må vurdere selv hva de mener er riktige ytringer, men vi kan ikke forby ytringer som kan tenkes å fornærme eller støte noen, framholder hun.

LES OGSÅ: Norske aviser trykket Charlie Hebdos tegninger

Endring

Tegningene som Charlie Hebdo har publisert er gjengitt i en rekke norske og internasjonale aviser. Slik var det ikke sist gang, minnes tidligere leder av Presseforbundet, Per Edgar Kokkvold. Han var en av få som støttet Vebjørn Selbekk gjennom hele striden i 2006.

– Da var det ingen norske aviser som publiserte tegningene i solidaritet med Magazinet eller Jyllandsposten. Derimot var det en del fremtredende europeiske aviser som trykket dem til støtte for Jyllandsposten, sier han til Dagen.

Han opplever dette som en kontrast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Særlig er kontrasten stor fordi det i 2006 var norske aviser som hadde trykket tegningene samtidig med Magazinet. Men de satt musestille da den norske staten la deler av skylden på en liten kristen avis.

LES OGSÅ: Markering mot angrep på Charlie Hebdo i Oslo

Feigt

Direktør Knut Olav Åmås i stiftelsen Fritt Ord mener at norske medier har vært for feige og unngått å publisere karikaturtegninger av frykt for å krenke noen.

– Det er ment som en beskrivelse av det som har skjedd siden september 2005 da karikaturstriden begynte med Jyllands-Posten i Danmark. Norske medier har valgt en veldig forsiktig linje og vært engstelige for å støte, fornærme eller krenke noen. De har blant annet ikke sluttet seg til de store europeiske kampanjene med massepublisering av karikaturer, sa han i NRKs Kulturnytt torsdag morgen.

Han påpekte at det er veldig lett å angripe enkeltmedier når de blir stående alene.

– Spørsmålet er om man skal opprette en slags krenkelsesfundamentalisme og la ekstremister få det privilegium å tolke når noen har gått over en grense. Da blir terskelen for ytringsfrihet svært lav, sa Åmås.

Fritt Ord-direktøren er bekymret for at terrorangrepet mot karikaturtidsskriftet i Paris onsdag kan føre til ubegrunnet forsiktighet og det han kaller usaklige hensyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Trusler fra ekstremister er på en måte usaklige hensyn som kan flytte grenser som ikke har noe med innholdet i ytringene å gjøre, sa han.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke la oss kneble av terror

Solidaritet

Elisabeth Eide er blant annet professor ved instituttet for journalistikk og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun tror angrepet i Paris vil få betydning.

– Det vil synke dypere inn i både journalister og vanlige folk at det å forsvare ytringsfriheten kan ha en høy pris. Men det er mitt håp at det ikke fører til økt selvsensur, sier hun.

– Samtidig er det viktig å skille mellom selvsensur og de som velger andre ytringsformer i kampen for ytringsfrihet, enn det Charlie Hebdo gjør.

Eide er også nestleder i Norsk Pen. Hun har vært medredaktør for to bøker om karikaturstriden.

Charlie Hebdo

Fransk satiremagasin

Gjenopplivet i 1992 etter å ha ligget nede noen år

Utkommer én gang i uken

Trykte i 2006 de omstridte danske Muhammed-karikaturene

I 2011 ble magasinets redaksjonslokaler brannbombet etter at magasinet kom ut med en karikaturtegning av profeten Muhammed på førstesiden

Tross dette har magasinet fortsatt å trykke tegninger av Muhammed.

Kilde: NTB

Tross dette har magasinet fortsatt å trykke tegninger av Muhammed.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
– Sjefredaktøren i Charlie Hebdo blant de drepte
Les også
Norske aviser trykket Charlie Hebdos tegningerFakta om Charlie Hebdo
Les også
Politikvinne drept i skyteepisode utenfor Paris
Les også
Mistenkte skal være lokalisert i FrankrikeFakta om Charlie Hebdo
Les også
PST: Trusselbildet mot Norge er ikke endret