Etterlyser Muhammed-debatt i kirken

– Hvorfor 
tier kirken om Muhammed sitt liv når de snakker om Jesus og Paulus sine liv? spør Norges mest omstridte forfatter.

«Hege Storhaug hater imamer og elsker muslimer!»

Arrangør og leder Trond Ellingsen i Asker Frp har ordet. Sitatet, som er hentet fra en bokanmeldelse i Finansavisen, blir hengende i luften. Folk krangler om å le høyest i det som er en tilnærmet fullsatt hovedsal i Asker kulturhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært umulig å forutse dette engasjementet, og jeg våget aldri å håpe på en slik suksess, sierHege Storhaug til Dagen.

– Men jeg kan forklare hva som har skjedd.

Blest

Det er mandag ettermiddag, og en håndfull mennesker har allerede inntatt lokalene der islam-kritiker og informasjonsleder i Human Rights Service, Hege Storhaug, skal snakke om «Islam. Den 11. landeplage», en bok som mildt sagt har vært en suksess.

LEDER: Fortjent medvind

Det sjuende opplaget er nylig bestilt og fakta nå er 26.000 trykkede eksemplarer. Tallet høres desto mer fjernt ut når man sammenligner det med gjennomsnittsopplaget for sakprosa som ligger på 232 bøker.

Selv tripper forfatteren rundt på scenen og forbereder seg, fornøyd med at en planlagt intervjuseanse ble utsatt og dermed ga henne noen etterlengtede timer fri. Fri er ikke lenger noe Storhaug tar for gitt.

For enten de rundt 200 frammøtte deler hennes syn på islam, kun er til stede av ren nysgjerrighet, eller bare søker ly for de hensynsløse minusgradene som regjerer utenfor, så er de medvirkende til det som utvilsomt må kunne kalles en blest.

Alle vil ha en bit av Hege Storhaug. Og hun vet hvorfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folk er bekymret og urolige for fremtiden. De ser denne store folkevandringen til Europa og opplever at norske myndigheter ikke har kontroll på hvem som kommer. Folk forstår at islam er en spesiell religion som presser seg på i det offentlige rommet. De ser at noe er galt uten at de helt klarer å sette ord på det, og det er nettopp det jeg gjør i boken.

Vil ikke snakke

– Hvorfor er du her i dag?

Et par i femtiårene ignorerer spørsmålet og fortsetter målbevisst mot døren inn til foredragssalen. Det blir desto mer tydelig at ikke alle de fremmøtte er interesserte i å snakke om hvorfor de er til stede på arrangementet når også det neste paret fortsetter forut uten å foretrekke en mine.

En gruppe på fire personer i pensjonistalder – to damer og to menn, vifter avvisende med hendene og øker tempoet. En av kvinnene rekker imidlertid å komme med en kommentar før de alle er utenfor rekkevidde.

– Fordi hun er den eneste som tør å snakke!

Ytterligere ti personer takker høflig nei før en mann i oransje boblejakke stanser opp.

– Det har vært så mye debatt rundt Storhaug og boken hennes, og jeg har aldri hørt henne snakke før. Derfor tenkte jeg at jeg skulle ta turen, sier Torbjørn Espelien til Dagen.

– I hvilken grad lytter du til Storhaug?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er vel slik at jeg lytter til alle som omtaler temaet. Til nå virker det som om Storhaug har vært veldig alene, fortsetter Espelien, som innrømmer at han ikke har fått lest boken ennå.

Oppfordrer til debatt

Storhaug forteller at «Islam. Den 11. landeplage» egentlig lå til vurdering hos Aschehoug forlag, men at hun valgte å trekke manuset helt i siste liten.

– Jeg turte rett og slett ikke å vente lenger. Situasjonen i Europa er såpass skjør nå med den store folkevandringen fra islam-dominerte land. Dette er snakk om flere mennesker som har sterke bånd til Islamsk stat (IS). Tenk om det plutselig skulle komme en rekke hendelser på rappen. Da måtte jeg kanskje ha skrevet om inngangen på boken.

– Du sier hendelser. Mener du terroraksjoner?

– Ja, blant annet.

Forfatteren forteller at hun derfor hev seg rundt og fikk publisert boken selv.

– Og bare fem dager senere kom Paris-angrepet. Så nå er jeg glad for at jeg stolte på meg selv, sier hun.

Noe av det Storhaug reagerer mest på, og en av årsakene til at hun valgte å skrive om religionen hun kaller en landeplage, er at islam etter hennes mening virker å ha vært totalt fredet for kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis det hadde vært kristendommen som utgjorde denne terrortrusselen, hadde media hengt kristne ledere på forsiden av avisene hver eneste dag, sier hun.

– Galskap!

Og det er nettopp de kristne verdiene hun mener det er viktig at Norge holder på i disse tider.

– Når så mange innvandrere kommer til Norge er vi nødt til å sette nasjonalitet i front. Det forverrer integreringen om vi ikke står for den kristne kulturen og viser hvem vi er. For hvordan skal de som kommer til Norge da klare å bli en del av oss? Når vi viker på våre tradisjoner og verdier gjør vi en stor feil.

Hun har også gjort seg opp en mening i saken derUtlendingsdirektoratet (UDI) ba kristne leirsteder ta ned korsene før lokalene skulle brukes som flyktningmottak.

– Det er galskap! Helt uvettig!

– Hva mener du at kirken bør gjøre i møte med islam?

– Man bør fremme verdiene sine, men også stille kritiske spørsmål, svarer Storhaug.

– Hvorfor tier kirken om Muhammed sitt liv og leven når de snakker om Jesus og Paulus sine liv? Hvem var Muhammed? En åpen debatt om profetens handlinger hadde absolutt vært på sin plass. Vi ser jo helt åpenbart at hans handlinger blir kopiert av ekstreme grupper som IS. Da tenker jeg på ekteskapet han hadde til et ni år gammelt barn, slavebinding av kvinner og nedslakting av jøder. Alt dette er jo relevant i dag, både i Norge og i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun spør igjen:

– Hvorfor er ikke Muhammed et spørsmål i Den norske kirke?

Utsolgt overalt

– Beklager, men kan du signere denne?

En mann kommer bort til Storhaug. Han forklarer at han har dårlig tid og er nødt til å løpe snart fordi han skal til Kanariøyene med kona si.

– Hvordan fikk du tak i boken, spør Storhaug, og legger til et «god jul» foran navnet sitt.

Mannen småprater litt før han reiser seg og går.

Overfor Dagen utdyper Storhaug:

– Boken er jo utsolgt overalt. Det er en sensasjon!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Storhaug blir minnet om at hun topper VG-nominasjonen til årets navn 2015, en kåring hun etter all sannsynlighet kommer til å vinne, (men ikke vant. red. anm.) trekker hun på smilebåndet.

– Jeg håper at VG ved Torry Pedersen slipper å oppleve noe slikt.

– Hva mener du med det?

– Avisen ser ikke ut til å ha forstått hvilken frihetskamp som pågår, og gjør seg mer og mer irrelevant ved å ikke ta opp reelle problemstillinger som folket bekymrer seg for. VG døde sammen med Olav Versto.

Til informasjon ble det fredag klart at politietterforsker og varsler Robin Schaefer stakk av med Årets navn-prisen for sitt arbeid i den mye omtalte Monika-saken  selv omHege Storhaug vant VG-avstemningen på nett.

Blir ikke skremt

Utenfor kulturhuset står det parkert en politibil. To tjenestemenn, for anledningen antrukket i dress, vokter døren inn til foredragssalen.

Arrangør Ellingsen sjekker vesker og ryggsekker i åpningen.

– Dette er ikke vanlig praksis. I dag har vi en egen avtale med politiet, sier han til Dagen.

Lokalavisen Asker og Bærum budstikke kunne allerede mandag formiddag melde at politiet i Asker hadde besluttet å øke sikkerheten rundt det omdiskuterte arrangementet.

Storhaug lar seg imidlertid ikke skremme av tiltakene.

– Det har vært slik på hvert eneste arrangement jeg har hatt med denne boken. Det er noe nytt som har skjedd, noe som er med på å understreke et poeng om at ytringsfriheten er på retur, sier hun.

– Hva er ekstremt?

Boksuksessen har ikke bare ført til popularitet for Hege Storhaug. Hun har også høstet mye kritikk, blant annet for å bomme på fakta. Hennes uttalelse om at så mye som 80 prosent av flyktningene som kommer over Middelhavet skal være IS-sympatisører, en uttalelse hun vel å merke gikk tilbake på, er noe av det som har blitt møtt med skepsis.

– Mener du at så mange av de asylsøkerne som kommer til Norge nå er ekstremister?

– På grunn avJonas Gahr Støres uvettige innvandringspolitikk kokte det over for meg, og det har jeg også beklaget i flere runder. Når det gjelder spørsmålet ditt så spørs det hva du mener med ekstremister. Det er det som er blitt feil i den offentlige debatten. Media har definert ekstreme som voldelige, men i norsk kontekst er det er jo også ekstremt å mene at kvinner skal ha færre rettigheter. Det er ekstremt å støtte dødsstraff og det er ekstremt å hate jøder.

Hun viser til en undersøkelse gjort i Tyskland der folk fra ulike religioner i seks land deltok. Her kom det fram at hele 44 prosent av muslimene kunne karakteriseres som fundamentalister, mens bare fire prosent av de kristne kunne kalles det samme.

– PST sier jo allerede nå at vi har IS-sympatisører i hele landet, og dette er uavhengig av folkevandringen. Det gjør meg vettskremt, utbryter hun.

– Hva tenker du omSylvi Listhaug som innvandringsminister?

– Det er helt fantastisk! Dette er noe vi har gjettet på lenge før media begynte å spekulere. Hun har høy integritet og en utrolig skarp nese for politikk. Listhaug lar seg ikke vippe av pinnen - verken av media eller politiske motstandere. Den damen kan bli statsminister en dag! Nå spørs det bare om Erna tør å la henne ta de grepene som er nødvendige for å få på plass en bærekraftig integreringspolitikk.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.