Regjeringen tar ansvar ved å å
...
Regjeringen tar ansvar ved å åpne døra for flere kvoteflyktninger, mener Venstres Abid Raja. Men hjelpeorganisasjonene er ikke imponert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Strid om kvoteflyktninger: – Puslete
Del
Regjeringen tar ansvar ved å ta imot flere kvoteflyktninger, mener Venstre. Puslete satsing, svarer hjelpeorganisasjonene.

– Denne regjeringen tar et betydelig ansvar for verdens fattige og verdens flyktninger, sa Venstres finanspolitiske talsperson Abid Q. Raja da regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram for Stortinget mandag.

Der legger regjeringen opp til å øke bistanden med 2,5 milliarder kroner og ta imot 3.000 kvoteflyktninger neste år, 880 flere enn i år.

– I en tid hvor mange mennesker er på flukt er det viktig at vi viser solidaritet og tar vår del av ansvaret, sier Raja.

Ingen jubel

Redd Barna og Norsk Folkehjelp mener imidlertid Norge bør ta imot langt flere kvoteflyktninger. Norsk Folkehjelp kaller regjeringens forslag «puslete».

– Ikke akkurat noe å juble for. Fortsatt er vi langt unna der vi bør være, sier leder for Flyktning og inkludering i Norsk Folkehjelp, Ingrid Sætre.

– Det er bra at regjeringen øker antall kvoteflyktninger, men 3.000 er på langt nær nok, sier leder for politikk og samfunn i Redd Barna, Gunvor Knag Fylkesnes.

Hun viser til at 68,5 millioner mennesker er på flukt verden over, halvparten av dem barn. Samtidig har Norge det laveste antallet asylsøkere på flere år. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ba nylig Norge om ta imot 5.000 kvoteflyktninger neste år. Det bør Stortinget si ja til, mener Fylkesnes.

– Vi har kapasitet til å ta imot flere, slår hun fast.

Kjernesak for KrF

Både flyktninger og internasjonal fattigdomsbekjempelse er blant kjernesakene til Kristelig Folkeparti. I fjor bidro KrF sammen med Venstre til å nesten doble antall kvoteflyktninger til 2.120 personer.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad synes at regjeringens forslag om å ta inn 3.000 kvoteflyktninger i utgangspunktet er bra.

– Men samtidig har vi vært veldig tydelige på at kvoteflyktninger er blant dem som trenger mest hjelp, sier han til NTB.

Om Norge vil åpne døra for flere kvoteflyktninger dersom KrF på landsmøtet 2. november skulle velge å samarbeide med de rødgrønne, er foreløpig i det blå.

– 3.000 er et antall Norge har kapasitet til å håndtere. Men om vi skal ta imot flere, vil ikke jeg konkludere på nå, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

paywall
paywall
sb-venstre-bistand,innenriks,nyheter,politikk,statsbudsjett,norge,Riksnyheter,kvoteflyktninger,flyktninger,venstre,abid q. raja,bistand,norsk folkehjelp,ingrid sætre,flyktning og inkludering,redd barna,gunvor knag fylkesnes,unhcr,krf,kristelig folkeparti,kjell ingolf ropstad,jonas gahr støre