EU-avstemningen i Storbritanni
...
EU-avstemningen i Storbritannia ligger an til å resultere i en brexit. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ekspert overrasket over brexit
Del
– Dette er veldig overraskende sier Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad om prognosene som viser at det går mot en brexit

– Dæven døtte, er Mustads første reaksjon på BBCs prognose som antyder at flertallet for en utmelding kan ende på 52 prosent mot 48.

– Det har vært veldig jevnt. Og vi har nok trodd det ville gå mot 53– 54 prosent for å bli i EU , sier han til NTB.

LES: Brexit splitter kirkerom og pub

En av overraskelsene i den britiske folkeavstemningen er at flere Labour -styrte områder har stemt for å melde landet ut av EU enn det man trodde på forhånd.

– Partileder Jeremy Corbyn ble oppfordret gang på gang til å gå ut og mobilisere kjernevelgerne. Det har han ikke klart, og det er nok noe av forklaringen som ligger her, sier Mustad og tror ut-leirens vinnersak har vært innvandring.

Mustad tror statsminister David Cameron nå kommer til å utløse en formell utmelding av EU på unionens toppmøte neste uke. Da følger inntil to år med forhandlinger. Camerons egen politiske skjebne er samtidig uviss.

– Cameron er ikke avhengig av inn eller ut i dette spørsmålet for å bevare statsministermandatet, men det vil nok være vanskelig for ham likevel å fortsette på lang sikt.

LES OGSÅ: Kristne reagerer på «egoistisk» debatt