AVGJØRENDE: – Det er avgjørende å bygge opp sterke kristne familier i dag, sier Sølve E. Salte. Her er han sammen med de tre minste barna, fra venstre Silas (3), Kristoffer (5) og Henrik (snart 1 år).

Eneste redning for kirken er splittelse

Sølve E. Salte (39) på Jæren sier han fikk kall fra Gud til å skrive avisartikler om homofil vigsel.

– Jeg hadde i begynnelsen ikke lyst til å engasjere meg i dette temaet. Men noen må stå opp og advare mot de konsekvenser som et nytt syn på vigsling av homofile par vil få for det åndelige liv. Dette er først og fremst en kamp for evangeliet og min egen tro, forteller Sølve E. Salte til Dagen.

Vi er på besøk hjemme hos ham på gården på Klepp, der han bor sammen med kona, Hege, og seks barn fra 11 til under ett år. De har blant annet 60 melkekyr og 7.500 høns på gården. Sølve er i tillegg en god del på farten som fritidsforkynner - mest i Sør-Rogaland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Ingen kan tjene to herrer

Fem steiner i beltet

Den engasjerte bonden prøvde først å ta opp homofilisaken gjennom kirkelige organer, for han er blant annet leder i et lokalt kirkestyre. Men han fant fort ut at det var liten respons, og svært vanskelig å få noen tilslutning der.

– Da ble det stadig klarere at jeg måtte gå ut offentlig. Jeg så at det var en surdeig som hadde fått plass i kirken, der folk stilletiende begynte å godta en ny lære. Jeg opplevde at Gud bad meg om å skrive om dette. Snart hadde jeg fått tittelen på fem avisartikler. Jeg opplevde det som om jeg hadde fått fem steiner i beltet slik David hadde til sin slynge. Dette ble et konkret kall for meg, innrømmer Sølve E. Salte.

60 MELKEKYR: Sølve E. Salte har 60 kyr, og i løpet av ett år blir det nærmere en halv million liter melk.

Artikkel i VG

I november i fjor hadde han sitt første innlegg på trykk i lokalavisen Jærbladet med tittel «Tid for tydelighet». Han var både glad og overrasket da VG også trykte artikkelen 2. juledag.

Stadig flere ble oppmerksom på bonden på Jæren som skrev med stor frimodighet: «Dette er ikke en kamp for eller mot homofili. Striden står ikke om homofile er likeverdige mennesker, gode samfunnsborgere eller trivelige naboer. Kampen dreier seg heller ikke om hvorvidt homofile er velkomne i kirken og skal møtes med kjærlighet og respekt. Selvsagt skal de det».

Egen blogg

Sølve E. Salte viser til at stridens kjerne er spørsmålet om hvorvidt homofilt samliv er synd. «Bibelen kaller homofilt samliv for synd, og forutsetter at denne praksis blir forlatt når noen kommer til tro (1. Kor. 6:9-11, 1. Tim. 1:8-11, Rom. 1:24-27). Så langt er nok de fleste prester og teologer enige.

Bibelen har kun ett syn på homofilt samliv, men kirken har likevel kommet fram til to», understreker Salte i sitt første debattinnlegg.

Senere er det blitt flere nye avisartikler, og alle er å finne på hans blogg vigselstriden.no, som også inneholder andre artikler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fred og glede

Han angrer ikke på sine skriverier, og har også fått en del respons.

– Jeg har kjent på en veldig fred og glede ved å gjøre dette, og det var lett å skrive. Min motivasjon har vært et håp om å hjelpe folk til å velge å stå på Bibelens ord med frimodighet. Vi skal få være stolte over å bringe videre et klassisk bibelsyn, understreker Salte.

Bonden på Jæren legger ikke skjul på at det er både trist og alvorlig å se hvordan endringsprosessen går fram i Den norske kirke, og et nytt syn på homofili vinner stadig større terreng. Han frykter også at dette vil spre seg videre til bedehusene.

BONDE: – Kan det bli bedre enn å være bonde i dette livet - og deretter få en evighet hos Jesus, spør Sølve E. Salte.

Bibelen eller biskopene

I sitt innlegg «Bibelen eller biskopene» peker han på at dersom en tror at homofilt samliv er synd, tror en også at det utestenger fra Guds rike dersom omvendelse ikke finner sted (1. Kor. 6:9-11).

«Mennesker som en dag vil kunne si til oss: Hvorfor advarte dere oss ikke? De skal vi nå gi forsikringer om at deres liv er etter Guds gode vilje? Kirken har et kall til å forkynne evangeliet til alle mennesker. Evangeliet kaller oss til omvendelse fra synd, og tilbyr oss Guds nåde. Slik veiledes vi til fred med Gud. Ønsker biskopene nå at kirken skal villede mennesker ved å velsigne deres liv i synd», spør Salte.

– Det er fortsatt medlemmer i Den norske kirke som ikke har bøyd seg for det nye synet. Mitt håp er at det nå blir en splittelse i kirken der noen er villig til å si fra – og stå på Bibelens syn. Dette er den eneste redningen jeg ser for vår kirke i dag, påpeker Sølve E. Salte.

Fritidsforkynner

Den tidligere presten i Bymenigheten i Sandnes er stadig ute og forkynner Guds ord på møter i distriktet.

– Vi lever i en åndelig forfallstid, og Gud kaller oss kristne til å være hellige og leve annerledes enn verden. Jeg opplever at jeg har et kall til å være en vekkelsestemme, der jeg vil oppfordre Guds folk til å leve i samsvar med Herrens vilje. Dessuten er det avgjørende å bygge opp sterke kristne familier i dag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gammel drøm

Å bli bonde var en gammel drøm for Sølve E. Salte. Som 21-åring holdt han på å kjøpe en gård.

– Jeg hadde høyeste bud. Men samtidig hadde jeg fått en fornyelse i mitt forhold til Jesus. Derfor var det viktig å vite hva som var Guds vilje med mitt liv. Hvis Gud hadde andre planer, så bad jeg han stanse gårdskjøpet, minnes Salte.

Han ble ingen bonde da. I stedet ble det teologistudium med tanke på en heltidstjeneste som prest, misjonær eller forkynner.

KONKRET LEDELSE: – Vi opplevde en konkret ledelse til denne gården, og er trygg på at det var Gud som viste vei, forteller Sølve E. Salte.

En ny tanke

Overraskelsen var stor da han etter tre år som prest fikk en ny tanke under sitt bibelstudium om å bli bonde. Han våget først ikke å tro på dette, men tanken kom stadig tilbake.

– Det avgjørende var den dagen da jeg leste i Markus 10. Her sier Jesus at de som har gitt avkall på hus og åkrer for hans navn skyld, skal få hus og åkrer i den nåværende verden, men også forfølgelse. Dessuten evig liv i den kommende verden. Hva får du dersom du plasserer et hus på en åker – jo en bondegård. Kan det bli bedre enn å være bonde i dette livet – og deretter få en evighet hos Jesus, spør Salte.

Guds ledelse

Den 15. mars 2005 sa han opp sin stilling som prest i Bymenigheten, med tanke på at Gud skulle lede dem til å finne en gård. Tre måneder senere lå kjøpekontrakten klar, og de er blitt eiere av en gård.

– Vi opplevde en konkret ledelse til denne gården, og er trygge på at det var Gud som viste vei, konstaterer Salte.

Store investeringer

Familien har investert for mange millioner kroner på gården. De har blant annet bygget hus, fjøs, hønsehus, og kjøpt dyr og melkekvoter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi tar en tur innom fjøset der kyrne står på rad og rekke. Det er totalt 60 kyr som melkes automatisk med roboter hele døgnet. I løpet av ett år blir det nærmere en halv million liter melk.

Familien driver også med økologisk eggproduksjon. Hver dag ruller det ut omkring 7.000 egg på transportbåndet. Salte selger blant annet mye egg til ulike hoteller på Nord-Jæren.

– Vi skal ikke bli arbeidsledige her, smiler bonden som har mange jern i ilden.

Les også Sølve Salte sitt debattinnlegg i Dagen:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Sølve E. Salte

Født i 1976 i Klepp på Jæren

Gift med Hege og har seks barn

Teologisk utdannelse på Misjonshøgskolen i Stavanger

Ordinert til prest i 2002

Prest i Bymenigheten i Sandnes i nærmere fire år

Arbeider i dag som bonde, og reiser som fritidsforkynner

Les også
Ingen kan tjene to herrer
Les også
Tid for tydelighet
Les også
Innbrudd i kirken
Les også
Sunt teologisk bondevett