Advarer mot bispevisitas

Ledere i Norsk Luthersk Misjonssamband ber folk holde seg borte fra kirken når biskop Erling Pettersen kommer på tilsyn.

Kirkemøtet vedtok i vår atDen norske kirke skal få en liturgi for vigsel av likekjønnede par. Ikke alle er like begeistret for beslutningen. BiskopErling Pettersen, som selv er for kirkelig vigsel av likekjønnede par, blir denne uken møtt med oppfordring til boikott under bispevisitasen i Lund sør i Rogaland.

Vedtak mot bispevisitas

I en debattartikkel i Dagen ber forkynner og områdeleder iMisjonssambandet (NLM),Ove Sandvik, folk om å holde seg borte fra kirken de neste dagene. Årsaken er at Pettersen forkynner vranglære, ifølge NLM-forkynneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han får støtte fra regionlederKolbjørn Bø i NLM Sørvest, som er Misjonssambandets største region.

– Jeg har ikke snakket med Sandvik om dette, men jeg har lest hva han har skrevet. Jeg står bak advarselen mot å stille opp i kirken under bispevisitasen, sier Bø.

Regionsstyret fattet tidligere i vår et vedtak om å ikke gå inn i noe organisert samarbeid med Den norske kirke. Her advares også medlemmene mot å delta under bispevisitas.

«Vi vil avvise deltakelse i fellesmøter (gudstjenester), og kirkelige aktiviteter der de ansvarlige står for en kjønnsnøytral ekteskapsforståelse, bruker kvinnelige prester eller på annen måte lærer i strid med Skrift og bekjennelse. Det er f.eks unaturlig at våre forsamlinger og lag deltar under bispevisitas på bedehusene», heter det.

– Men skjer det at biskopen har visitas på bedehuset?

– Det hender at bedehus blir brukt til arrangement under bispevisitaser. Flere av bedehusene eies av et bredt spekter av misjonsorganisasjoner, som har et ulikt forhold til Den norske kirke, sier regionleder Bø.

Svekket tillit

– Mange av misjonsfolket på bedehuset er nok likevel ikke så ofte å se i kirken, erkjenner Sandvik, men legger til:

– Noen går begge steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NLM-forkynneren tror ikke biskopen vil merke så stor forskjell på oppmøte nå sammenlignet med bispevisitaser før Kirkemøte-vetaket. Han mener Pettersen aldri har hatt tillit blant misjonsfolket siden han ble biskop i Stavanger i 2009.

– Om det har vært noen utvikling, er tilliten blitt ytterligere svekket, sier Sandvik.

Ubekymret biskop

Biskop Erling Pettersen er ikke videre bekymret for advarslene fra lederne i Misjonssambandet.

– Hvis jeg skal dømme etter det som har skjedd til nå under visitasen, har ikke folk i Lund lyttet til oppfordringene. Jeg møter åpne dører og varme mennesker overalt, sier biskopen.

Han sier at samlivsetikk ikke har vært et tema under visitasen. Biskopen tror NLM-lederne bommer i sine advarsler.

– Sognepresten i Lund og hans medarbeidere har sagt veldig tydelig at de gleder seg til visitasen, selv om vi er uenig i samlivssaker. Folk vil ikke komme og høre en diskusjon om homofili. De vil høre evangeliet. Det skal jeg forkynne, sier biskopen.

Stille om samliv

– Hvor vanskelig har saken om homofilt samliv vært forStavanger bispedømme?

– Jeg vil tro at Stavanger skiller seg lite ut fra de andre bispedømmene. Etter kirkemøte i april har vi fått en avklaring. Folk har i mye større grad sluttet opp om synet som flertallet gikk inn for, nemlig at vi må leve med to syn. Jeg synes ikke saken har fått så mye oppmerksomhet i kirken etter Kirkemøtet. Vi har fått noen utmeldelser, det respekterer jeg, men saken tar ikke så mye oppmerksomhet som deler av den kristne dagspressen gir den, sier Pettersen.