LEIR: Syriske flyktninger på v
...
LEIR: Syriske flyktninger på vei inn i en leir i Friedland i Tyskland i april i år. Nå viser ferske undersøkelser at religiøse minoriteter blir utsatt for sterk forfølgelse i leirene. Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters / NTB scanpix
«Uutholdelig» for kristne flyktninger i Tyskland
Del
Kristne på flukt opplever uutholdelige tilstander i flyktningleirene i Tyskland. Det viser en ny rapport fra en gruppe frivillige organisasjoner med Åpne Dører i spissen.

Nå krever organisasjonene at forbundskansler Angela Merkel og hennes regjering avslutter integreringseksperimentet med å blande kristne og muslimske flyktninger i asylmottak, og påpeker at situasjonen for kristne og andre religiøse minoriteter fortsatt er uutholdelig.

I den nye rapporten er det dokumentert 512 overgrep mot kristne og ti mot yezidier . De 512 kristne fortalte om enten tilfeller av diskriminering, dødstrusler eller voldelige angrep på grunn av deres tro.

LES: Forfølgelsen fortsetter på asylmottaket

Det er nyhetstjenesten World Watch Monitor (WWM) som har offentliggjort rapporten. Den ferske oversikten over tyske flyktning- og asylmottak er basert på intervjuer med flere hundre asylsøkere rundt om i hele Tyskland i perioden på fem måneder.

Ingen ting er gjort

De fire organisasjonene påpeker at det på tross av tidligere advarsler om at flyktninger som tilhører religiøse minoriteter både ble slått og utsatt for dødstrusler, ikke er blitt gjort noen systemiske endringer for å gi dem bedre beskyttelse.

Den nye rapporten følger opp den som de fire organisasjonene offentliggjorde i mai og som fortalte om 231 tilfeller av overgrep mot kristne. Den rapporten hevdet at de religiøst motiverte hendelsene bare var toppen av isfjellet. Organisasjonene startet undersøkelsene på grunnlag av rykter om overgrep som kom tidligere på året.

LES OGSÅ: Flyktninger blir kristne i Europa

Dagen meldte i juli om at halvparten av alle konvertitter i danske asylsentre var blitt utsatt for hets. Tidligere har denne gruppen fremmet krav om egne asylmottak.

I Småland i Sverige måtte en gruppe kristne asylsøkere fra Syria tiligere i år flytte ut av et mottak fordi de ble truet på livet av radikale muslimer. For et år siden meldte NRK om tre iranere i Bergen som var blitt utsatt for angrep og trakassering på asylmottaket etter at de hadde latt seg døpe.

Undervurdert religion

– Vi har undervurdert religionens betydning, sa Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière på en konferanse om framtidig integrasjon og migrasjon i september. Han uttalte seg på grunnlag av nylige hendelser i landet.

– I motsetning til den utbredte oppfatningen i Tyskland har ikke viktigheten av tro og religion blitt mindre globalt sett, sa statsråden ifølge WWM.

Forbundskansler Angela Merkel uttalte i 2015 at enhver syrer som kom til Tyskland kunne be om asyl i landet. Hun baserte sin holdning delvis på det bibelske prinsippet om å ta vel imot fremmede og de som er i nød. Hennes tilbud undergravde prinsippet som ble nedfelt i Dublin-konvensjon fra 1990, som sa at flyktninger måtte søke asyl i det første EU -landet de kommer til.

Merkel argumenterte med at det prinsippet ville påføre land som Malta, Italia og Hellas en stor belastning. Hun oppfordret raskt andre EU-land til å bli med i et kvotesystem der de forpliktet seg til å bosette sin rettferdige del av asylsøkerne.

LES MER: – Har mistet tilliten til politiet

WWM påpeker også at Merkels humanitære gest har resultert i at minst en million flyktninger har strømmet til landet.

I mars i år uttalte lederen for den tyske innvandringsverket at opp mot 400.000 av disse ikke hadde søkt om asyl. Flere hundretusen har bodd i midlertidige leire. Og problemene knyttet til religions- og trosfrihet i land som Iran, Afghanistan eller Pakistan ser ut til å ha blitt overført til disse overbefolkede leirene.

tyskland,balkan,flyktninger,open doors,syria,tsjetsjenia,åpne dører,forfulgte kristne,asyl,asylanter,asylsøkere,flyktningleir,flyktningmottak,asylmottak,mottak,rapport,trosforfølgelse,trosdiskriminering,tro,religion,kristenforfølgelse,kristendomsforfølgelse,angela merkel,muslimer,islam,yezidier,yazidier,yazidi,wwm,world watch monitor,sverige,småland,trakassering,thomas de maiziere,eu,dublin,dublin-konvensjonen,malta,italia,hellas,iran,pakistan,afghanistan