Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant for KrF.

KrF kutter gjerne bistand til Øst-Europa

Kutt i bistand Øst-Europa og mer til Afrika via frivillige organisasjoner blir realiteten dersom KrF får gjennomslag for sine ønsker i bistandsbudsjettet.

– KrFs posisjon er at vi ønsker konsentrasjon. Det er ikke så viktig å gi bistand til Øst-Europa som til Afrika. Vi ønsker også å satse på helse og utdanning, landbruk og matsikkerhet, og klima. Det er tema som reflekterer enigheten, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad.

Han er KrFs mann i underutvalget som skulle se innretningen av på bistandsbudsjettet. Mandag ettermiddag utvalget fram sine anbefalinger til finanspolitikerne som sitter i budsjettforhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringens forslag er å bruke 4,2 milliarder kroner av bistandsbudsjettet på kostnadene med at tusenvis av asylsøkere kommer hit. Et samlet Organisasjons-Norge har satt foten ned for det de mener er kutt i bistanden. Regjeringen mener imidlertid at det er greit å bruke bistandspenger i Norge fordi det går til å hjelpe folk i nød.

Kutter europeiske mottakere

Utvalgets medlemmer har ikke blitt enige om hvor mye penger som skal flyttes, men om hovedlinjene for innretningen på bistandsbudsjettet. Etter det Dagen kjenner til er de blitt enige om å spisse pengene inn mot dem som trenger det mest, og trolig kutte i mottakere som ikke trenger bistand like mye.

I KrFs forslag til alternativt statsbudsjett foreslår partiet å spare inn 350 millioner kroner på å kutte penger til land på Balkan og andre OSSE-land, samt til global sikkerhet, utvikling og nedrustning. Norge gir bistand til europeiske land som trenger hjelp til økonomisk utvikling eller velferd.

Ser på kanaler

Ropstad vil ikke røpe konkret hva de er blitt enige om for innretningen av bistanden, men understreker at KrF har fått et visst gjennomslag for innretning og omdisponering av bistandskroner.

Utvalget har også sett på hvilke kanaler bistandspengene brukes gjennom. I dag går pengene via multilaterale organisasjoner som FN og Verdensbanken, direkte til mottakerland, ved stimulering av norsk næringsliv til å investere, og gjennom frivillige organisasjoner.

Ropstad mener at bistanden forvaltes best gjennom frivillige organisasjoner.

– KrF er opptatt av at bistand skal gå til de aller fattigste, særlig i Afrika sør for Sahara.

Les også
Mer gaver - mindre fra staten
Les også
Tre år på flukt fra krigens mareritt i Aleppo
Les også
Her demonstrerer Himalpartner for første gangBistandskutt
Les også
Hareide er klar for å stramme inn asylpolitikk
Les også
Når politiske vedtak innhentes av realitetene
Les også
Brende skjermer palestinerne fra bistandskuttHer kuttes det