Vil ha utviklingsminister

På sin Facebook-side etterlyser Digni­leder Jørn Lemvik en utviklingsminister. – Vi trenger en talsmann for verdens fattige rundt kongens bord, samstemmer KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

«Kjære Statsminister. Vi trenger en bistandsminister som vil kjempe for en bærekraftig utvikling i verden. Vi trenger en minister som vil stå opp for de marginaliserte og fattige og som vil gå sammen med disse og alle deres partnere for å sikre langsiktighet i utviklingsarbeidet - slik at vi når de nye bærekraftsmålene og sikrer alle mennesker et verdig liv».

Slik skriverJørn Lemviksin Facebook-side denne uken. Lemvik er generalsekretær iDigni, paraplyorganisasjonen for utviklingsarbeidet til 20 norske misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn. Organisasjonen er tidligere kjent somNorsk Misjons Bistandsnemnd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Må være tilstede

– Bistands-Norge ønsker ikke en gjentagelse av kuttene i fjor høst, sier Lemvik. Kuttene drev 160 organisasjoner til å demonstrere foranStortinget i fjor, blant dem over 20 kristne organisasjoner.

Jørn Lemvik sier til Dagen at Norge mangler en bistandsminister som har som sin hovedoppgave å være til stede på de internasjonale arenaene, som kjemper for bistand internt i regjeringen, og som har tid til å diskutere veien framover med de norske aktørene.

– Utenriksministeren har en umulig oppgave når han skal han ansvar for både utenrikspolitikk og bistand, spesielt når det skjer så mye utenrikspolitisk som det gjør nå om dagen.

Lemvik ønsker å la utenriks­ministeren få være utenriks­minister, «og gjøre en god jobb der».

– Vi trenger forutsigbarhet for bistandsarbeidet, vi trenger forutsigbarhet for støtten til det sivile samfunnet i det globale sør, og vi trenger en bistandsminister, slår Lemvik fast.

Store kutt

I møte med flyktningsituasjonen i fjor høst valgte Stortinget å kutte bistandsbudsjettet med 1,8 milliarder kroner.

– Det oppstår stor fortvilelse når to-tredeler av bistandsmidlene forsvinner over natta slik det en stund så ut i fjor. Det må ikke skje igjen, sier Jørn Lemvik.

Bistandspolitisk talsmann i KrF,Kjell Ingolf Ropstad sier dette kuttet viser at man trenger en utviklingsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi trenger en talsmann for verdens fattige rundt kongens bord, sier ­stortingsrepresentanten.

Ropstad tror at en bistandsminister ville kunne tenke langsiktig, og samtidig være mer tilgjengelig for bistandsmiljøene.

– Dette forslaget kommer vi til å se på, sier Ropstad.

Vekket reaksjoner

Ministerposten ble avviklet i 2013, daErna Solberg presenterte sin regjering. Fjerningen av utviklings­ministerposten møtte blandede reaksjoner i bistandsmiljøet.

– Jeg er overrasket over at det ikke blir noen ny minister og tror det vil bli lagt merke til, både i bistandsbransjen og ute i verden. Ikke minst når Norge skal fronte utviklingspolitikk internasjonalt, sa Gunnar Zachrisen, ansvarlig redaktør i bladetBistandsaktuelt til NRK.

– Vemodig er det kanskje ikke, men det er trist at det ble som det ble, sa den siste utviklingsministeren,Heikki Holmås (SV), til ­Bistandsaktuelt.

Leiv Lunde, tidligere statssekretær for Kristelig Folkeparti og daværende direktør forFridtjof Nansens Institutt, stilte seg derimot positiv til forandringen.

– Man kan gå fra å ha en utviklingspolitikk til å ha en integrert globaliseringspolitikk, var hans kommentar.