Fotballeder med klare mål

Helge S. Gaard er rede til å bli biskop i Stavanger, hvis han blir utnevnt i neste uke. Prosten på Karmøy er enig med paven i en spesiell sak.

Når ny biskop skal utpekes iStavanger bispedømme neste fredag, erHelge S. Gaard en soleklar favoritt. Han fikk flest stemmer blant menighetsråd og kirkelig ansatte i Stavanger bispedømme. Han gikk også til topps i avstemningen i bispedømmerådet. I tillegg var det åtte av landets 12 biskoper som ville ha Gaard som kollega.

– Jeg er veldig takknemlig for disse avstemningene, og det var ikke minst et overveldende votum blant biskopene, sier Helge S. Gaard til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prosten på Karmøy er et kjent ansikt i lokalmiljøet, ikke minst som styreleder i Avaldsnes idrettslag. Mange rundt i bispedømmet kjenner han også som misjonær og forkynner.

Skuffet

– Blir du skuffet hvis du ikke blir ny biskop?

– Ja, med det tillitsvotumet jeg har fått, så blir jeg skuffet. Men samtidig har jeg aldri hatt noe mål om å bli biskop, og jeg kommer neppe til å svare ja på nye bispe-nomineringer, svarer Gaard.

Han vet godt at en av de andre kandidatene –Torstein Lalim og Ivar Braut – også kan bli ny biskop når Kirkerådet tar sin avgjørelse i neste uke.

Homofilisaken

Helge S. Gaard er en av bispekandidatene som har stått fram med at han ikke vil vie likekjønnede par.

– Jeg har min begrunnelse ut fra Guds ord. Men samtidig ser jeg at andre forstår disse skriftstedene annerledes, og jeg respekterer det. Jeg synes denne saken har fått for stor plass. Kirkemøtet har gjort sitt vedtak. Vi må leve med det og forsøke å få ting til å fungere. Jeg håper at vi kan få en kirke som står sammen om det viktigste, og jeg vil gjerne bidra til det, sier Helge S. Gaard.

Han vil også være en biskop som vil arbeide for at homofile og lesbiske blir inkludert i menighetene som alle andre, og de skal få tilbud om kirkelige vielser også i Stavanger bispedømme.

– Styrken iDen norske kirke er at vi har en bred kontaktflate i det norske folk. Derfor må vi arbeide i fellesskap med å utbre evangeliet, legger Gaard til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stemmer på tvers

– Har det vært et pluss i nominasjonsprosessen at du er den mest konservative kandidaten?

– Jeg har selv lurt på dette. Men samtidig har jeg fått stemmer på tvers i hele kirkelandskapet, og dette er jeg glad for. Jeg tror at det har betydd mer at jeg har fremstått som folkelig i en blanding mellom idrett og kirke, svarer Gaard.

Blandede reaksjoner

Vi har dratt til Karmøy for å bli bedre kjent med den populære prosten. På kirkekontoret i Kopervik er det blandede reaksjoner på at Gaard kan bli ny biskop.

– Vi ønske å beholde ham, men unner også bispedømmet å få ham som biskop, sier Hildegunn Mortveit, som blant annet er Gaards sekretær.

– Det er ikke tvil om at vi kommer til å savne Helge om han blir biskop. Kanskje vi kan opprette et avdelingskontor for ham, legger hun til.

Det er mange positive ord som sies om prosten. Han er populær, flink som leder og har stor tillit, får vi høre.

– Jeg er udelt positiv til han. Helge er veldig tydelig, og ikke minst når det gjelder hans forkynnelse om Jesus. Han klarer å formidle dette slik at det treffer folk, sier kirkeverge Kjetil Osnes Bøe.

Staben på kirkekontoret forteller at de har pusset opp kontoret til prosten i et forsøk på å få han til å bli værende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kommer til å male det svart hvis han drar, sier en, men legger raskt til at dette ikke er helt fair overfor en ny prost.

En heftig høst

Helge S. Gaard legger ikke skjul på at det har vært en heftig høst. Han opplever at nominasjonsprosessen har vært åpen og ryddig.

– Men er du klar til å møte medienes skarpe lys hvis du blir biskop?

– Jeg har hatt et positivt forhold til mediene ikke minst som idrettsleder, og er klar over at det kan bli oppmerksomhet når mediene vil se oss i kortene. Men det er viktig å bygge omdømme gjennom å formidle gode saker. Jeg håper å skape et engasjement gjennom å løfte fram andre, og profilere de flotte menighetene vi har rundt i Rogaland, svarer Gaard.

Han har forøvrig vært ute en vinterdag før i forhold til pressen. Idrettslederen stod midt oppi den dramatiske avgangen til fotballtrener Tom Nordli, da han forlot damelaget til Avaldsnes. De tok forøvrig sølv i årets toppserie.

Vil senke terskel

– Hvordan vil Stavanger bispedømme merke at de har fått ny biskop hvis det blir deg?

– Det skjer først og fremst gjennom kontinuitet, og som prost har jeg vært involvert i strategien for bispedømmet. Jeg vil også gjerne bidra til å senke terskelen mellom samfunn og kirke hos folk flest. Det er også viktig at alle ansatte får en god personaloppfølging, og at menighetene betjenes på en skikkelig måte, svarer han.

Flytting?

– Kommer du til å flytte med familien til Stavanger hvis du blir biskop?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg må jo ha en relasjon til Stavanger, men det er per i dag usikkert om det blir flytting eller bruk av en mindre leilighet. Biskopen har ikke lenger boplikt, og bispegården er ute for salg. Derfor får vi se etter hvert hva som skjer om det blir aktuelt, men jeg har uten tvil en sterk tilknytning til Karmøy, innrømmer prosten.

Glad i fotball

Helge S. Gaard legger ikke skjul på at han er fotballinteressert, og han har spilt aktivt på ulike lag der han har bodd.

– Dette er en fin adspredelse for meg. Derfor vil jeg si meg enig med en tidligere pave som sa at av alle uvesentlige ting er fotball det viktigste, sier han.

Hans favorittlag i England er Manchester United, men han har aldri vært på deres fotballstadium Old Trafford.

– Men jeg har vært på Emirates stadion i London sammen med familien, for jeg har to sønner som heier på Arsenal, sier han.

Erfaringer fra idretten

– På hvilken måte kan din erfaring som idrettsleder komme til nytte om du blir biskop?

– Idretten er målbevisst, og det er direkte kommunikasjon om hva en vil – og ikke vil. Det er også klare forventninger og teamwork i idrettsmiljøet, svarer Helge S. Gaard.

Han er spent på hva som vil skje i neste uke, og er klar til å møte i Stavanger på fredagen om han blir utnevnt som ny biskop.