UL-LEDERE: (f.v) Tor André Had
...
UL-LEDERE: (f.v) Tor André Haddeland, Torgeir Persson Nygård, Lydia Kristin Furnes, Ole Kristian Syndland, Marianne Frøysa Hansen og Kari Anne Romarheim er alle ledere på UL. Foto: Bjørn Olav Hammerstad
Ønsker ikke 
å fremstå som dømmende
Del
Ungdomsledere i 
NLM mener deres homofilisyn 
ikke er diskriminerende. Det er 
likestillingsombudet uenig i.

Etter at det ble vedtatt at Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) blir et eget trossamfunn har debatten rast i riksdekkende medier om deres homofilisyn. Det er spesielt NLM sitt verdidokument som har blitt gjenstand for kritikk. Verdidokumentet forplikter de ansatte til å være lojal mot det klassisk, kristne synet på ekteskapet.

Under årets UL samles tusenvis av ungdommer fra NLM. De ungdomslederne Dagen møtte står fast på NLM sitt syn, men erkjenner at det kan være vanskelig å bli forstått.

– For meg er verdidokumentet noe vi kan forholde oss til som forplikter oss på Guds ord, sier Tor-André Haddeland som er blant lederne som følger opp ungdommer under UL I Stavanger denne uken.

Både han og kameraten Torgeir Persson Nygård har kjennskap om debatten rundt NLM sitt verdidokument.

– Bibelen er veldig klar på hva den mener om homofili, og da kan ikke vi være uklar, sier Nygård.

Kameratene tror at det er lett å bli misforstått når man snakker rundt et tema som homofili.

LES: Hjertevarme og homofili

Mye fordømmelse

– Det er den homofile handlingen som er synd, det handler ikke om at menneske er mindre verdt, sier Haddeland.

– Det man må gjøre i en sånn vanskelig sak er å forholde seg til det Gud har sagt, sier Nygård.

– I boken til Espen Ottosen så står det om kristne homofile som har de følelsene, men som ikke lever det ut på grunn sitt troskap til bibelen, sier han.

De to synes det er synd at homofile blir møtt med så mye fordømmelse i kristne miljø.

– Min intensjon er ikke å være dømmende, men siden vi er forpliktet på Guds ord så jeg har forståelse for at det kan oppleves slik. Vi burde dele erfaringer og hjelpe hverandre, sier Haddeland.

LES: Homofili og Bibelens tale om synd

Flere med følelser

Ungdomslederen tror det er mange flere i kristne miljøer som sitter inne med slike følelser enn de som våger å stå frem i dag.

– Det skulle vært mer rom for å ta det fram i forkynnelse der vi møter mennesker på alvor, samtidig som vi peker på hva Gud har sagt i sitt ord. Det synes jeg dessverre vi ikke er flinke nok til, avslutter Haddeland.

Tydelig

Andres Moss er deltager på NLM, og har vært med der så lenge han kan huske.

– Jeg synes det er veldig naturlig at verdidokumentet finnes fordi det er noe alle i NLM kan forholde seg til, og det er i trå med Bibelen. Den er ikke laget for å diskriminere, sier han.

– Jeg synes det skal være lov å mene at homofili er galt fordi det står i Bibelen, men man skal ikke forskjellesbehandle selv om man er tydelig på hva man mener. Overfor homofile bekjente så er jeg tydelig på hva Bibelen sier, men jeg behandler ikke dem noe annerledes selv om jeg mener det jeg mener, avslutter Moss.

Svært problematisk

NLM sitt verdidokument er svært problematisk, mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Hun så på dokumentet allerede i 2006 og står fast på sitt syn om at det er diskriminerende.

– Det er problematisk sett i lys av både diskrimineringsforbudet i arbeidsmiljøloven og i diskrimineringsloven, sier Ørstavik til Dagen.

Hun mener det er skummelt at NLM ønsker seg lærere som tar avstand fra homofili på denne måten.

– Elever i en sårbar situasjon trenger lærere som gir støtte og anerkjennelse, uansett legning. Jeg synes det er trist at vi ikke har kommet lenger i dag enn at hvem du elsker og gifter deg med skal avgjøre om du er skikket til en jobb eller ikke, sier hun.

– Ydmyk

Karianne Romarheim kjenner homofile. Samtidig står hun på NLM sitt syn i homofilisaken.

– Hvis en ungdom står frem og forteller at han eller hun er homofil i din gruppe. Hva sier du da?

– Det er vanskelig å vite hva en skal si. Det viktigste er å vise anerkjennelse og respekt. En bør møte mennesker i ydmykhet, sier Romarheim.

Dagen har også snakket med en av lederne som har et annet syn i homofilisaken enn NLM. Han ønsket ikke å stå frem.

diskriminering,likestillingsombudet,gud,nlm,bibelen,verdidokument,homofili