STARTSKUDDET: Maj Helene Christensen (24) åpnet Bibelselskapets bibelmaraton i Domkirke-parken i Oslo på dagen for selskapets 200-årsjubileum.

Lar Ordet lyde over Oslo sentrum

I 80 sammenhengende timer skal Ordet klinge klart, ukommentert og udiskutabelt over Norges hovedgate. Det kan det bli både bråk og saftige samtaler av.

– I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden...

Stedet er Domkirkeparken. Kl. 09:03 blir Maj Helene Christensen (24 ) fra Søgne historisk. Hun framfører Bibelens aller første setning under Bibelselskapets bibelmaraton, noen meter unna stedet der selskapet ble dannet, på dagen for 200 år siden, i Oslo Domkirkes krypt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra nå av og helgen ut handler det om bibel både her og der hovedstaden. Utenfor Domkirka, tett på Karl Johan tar 40-50 ungdommer – med litt bistand fra noen godt voksne – ansvaret for at bibeltekstene runger høyt og klart midt i hjertet av nasjonen fra torsdag til søndag.

I dag, på selve fødselsdagen for Det Norske Bibelselskap, ble Guds Ord servert til alle som ville ha – i ren tapning, årgang 2011.

Blant dem som brukte noen morgenminutter her var det ledere fra ulike kirkesamfunn og organisasjoner. Så godt som samtlige biskoper i Den norske kirke overhørte starten på lesemaratonet. Til stede var også Bibelselskapets generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen.

– En ære

Maratonet gjennomføres med en stor, blå container som base. Her står en sofa og en del teknisk utstyr. Maj Helene taler fra containeråpningen ut mot stolradene med oppmøtte og dem som holder seg mer i bakgrunnen, på gresset under de grønne greinene på de store trærne like ved. Det er snaut 100 sjeler til sammen. Etter tre kapitler får hun avløsning. Hun synes det gikk bra.

– Det er en ære å få lese Guds ord på denne måten, sier hun.

BISPETETT: De fleste biskopene var til stede ved starten på Bibelselskapets bibelmaraton, blant dem Ole Christian Kvarme (i forkant), Erling Pettersen og Solveig Fiske. I bakgrunnen ses tidligere generalsekretær i Santalmisjonen, Gunnleik Seierstad, og daglig leder Agnes Lid i Wycliffe.

Maja, som hun kalles blant venner, studerer drama og teaterkommunikasjon på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det må passe som hånd i hanske for oppgaven hun er tildelt.

– Var du nervøs?

– Nei, for jeg kjenner ikke noen her.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke foran Den norske kirkes biskoper engang?

– Nei, jeg vet ikke hvem de er, så det gjøre ikke noe. Det hadde vært verre hvis det var noen jeg kjente, sier 24-åringen som skulle i ilden to ganger til i løpet av lesestafetten torsdag morgen.

Lav lyd

Noen tekniske utfordringer blir det i starten. Lyden er noe lav. Her er det ingen fare for å bli anklaget for nabostøy. Men lydnivået skal oppjusteres litt, forsikrer arrangørene.

I konkurranse med byens larm kan det bli utfordrende å lokke folk inn i Domkirkeparken fra Karl Johans gate som passerer like ved, i alle fall midt på dagen når store kjøretøyer dundrer forbi.

I Bibelselskapet skal de ha erkjent at de var en relativt «gammal crowd», som det heter, så det trengtes litt ungt blod for å få gjennomført et kraftfullt utendørs bibelstunt på Norges hovedgate.

Det er derfor Ungdom i Oppdrag (UiO) og Laget (Norges Kristelig Student- og Skoleungdomslag) som har ansvaret for gjennomføringen av maratonet. Det var ikke nei i noens munn da Bibelselskapet fridde til de to organisasjonene i forbindelse med jubileet.

– Kronprinsessen leser

UiO har en base i Oslo som har vært drevet i fire år. Kontakt med studenter er det prioriterte arbeidsfeltet, forteller baseleder Joakim Magnus. Han er hovedansvarlig for maratonet sammen med Helene Fagervik som er kommunikasjonsrådgiver i Laget. De har ledet en komite på åtte stykker som har jobbet et års tid med prosjektet. Organisasjonene har et arbeid i studentsektoren i Oslo som er nært i slekt med hverandre. De som har latt seg verve til å delta i bibelmaratonet er hovedsaklig studenter tidlig i 20-åra. 40-50 lesere har de rekruttere.

KAFFEPASSIAR: Elisabeth Thorsen (til høyre) er sokneprest i Oslo Domkirke og slår av en prat med Kine Birgitte Slettbakk og Frank Oliver Danielsen som betjener ved kaffesykkelen under bibelmaratonet.

I går kom den aller siste på plass. Fra Slottet ble det torsdag morgen meldt at en ryggplaget kronprinsesse Mette-Marit ville stille opp for å lese Salme 71: «Hos deg, Herre, søker jeg min tilflukt, la meg aldri bli til skamme». Den var hennes eget valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er bare dette hun er med på, og hun dropper alt annet fordi hun har vondt i ryggen. Det er kult at hun stiller opp selv om hun har det vanskelig, sier Joakim Magnus til Dagen.

Bibel-Bondevik

Kjendisfaktoren er ellers ganske lav. Det er ungdommen som har hovedoppgaven med fronte Guds Ord langs Norges paradegate gjennom helgen.

De to mest kjente personene på leselista, utenom kronprinsessen, kommer fra politisk sektor og fra samme parti, Kristelig Folkeparti. Tidlig i går ettermiddag grep presten Kjell Magne Bondevik, vår tidligere statsminister, mikrofonen. Litt senere på ettermiddagen bidro partikollega Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant fra bibelbeltet.

Avslutter innendørs

På sluttetappen trekkes maratonet inn i Domkirken. Der skal kapitlene om verdens siste fase framføres; med lesning fra Johannes´ Åpenbaring.

Avslutningen av maratonet finner sted der søndag klokka 19:00. Når alt er over, vil det ha tatt 80 timer.

– Vi klarer å gjennomføre det på 72 timer, men har lagt opp til 80, sier Helene Fagervik.

Grunnen er at det legges opp til noen lommer med noe annet en tekstframføring. En del av Salmenes bok ble i går sunget i stedet for å bli lest. I kveld blir det også noen andre musikalske innslag.

Fra USA kommer dessuten Bruce Kohn som er et slags amerikansk svar på Svein Tindberg, skuespilleren som er blitt kjent for å framføre Markus-evangeliet i teaterformat. Kohn skal ta tilhørerne gjennom Apostlenes gjerninger søndag morgen og Filipperbrevet litt senere på dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flerspråklig

I en internasjonal storby som Oslo, er det ikke nok med bokmål, nynorsk og samisk i framføringen. Evangeliet kommer også til å klinge på engelsk, dansk, kinesisk, arabisk, spansk, latvisk og ukrainsk.

Når det gjelder de fem siste språkene så er det lederen for bibelselskapene i de respektive landene der disse språkene snakkes, som skal forestå opplesningen.

– Hva oppnår dere – bortsett fra å proklamere sannheten?

– Å få Guds ord ut i det offentlige rom er Bibelselskapets mål. «Bibelen til alle» er parolen. Så enten du eier en Bibel eller ikke, skal du få sjansen til å høre hva som står der, sier Joakim Magnus.

– Er det et evangeliseringspotensial i dette også?

– Vi håper mange vil høre og at vi får noen gode samtaler. Vi har en kaffesykkel her, og folk kan ta seg en kaffe og prat med oss ved espressomaskinen, eller de kan male eller tegne noe på veggen på containeren hvis de blir inspirert av det de hører.

Ordet skal forkynnes 24-7, som ungdommen sier. Altså døgnet rundt. For å sikre seg mot gatebråk og trøbbel har politiet et ekstra øye med maratonet, og arrangøren stiller med egne vakter – så Ordet når ut, fra begynnelsen til enden.

Bibelmaraton

Denne uka feirer Det Norske Bibelselskap sitt 200-årsjubileum. I går, 26. mai, var det nøyaktig 200 år siden selskapet ble stiftet.

I jubileumsåret har det vært og blir det markeringer på mange ulike steder og måter. En av dem er et bibelmaraton der Bibelens tekster framføres fra første til siste blad.

Bibelmaratonet finner sted i Domkirkeparken, like ved krypten der Bibelselskapet ble stiftet i 1816. Hensikten er å proklamere Guds Ord ut over hovedstaden og for menneskene som passerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Slik blir Bibelen synlig i Oslo
Les også
Bibelbarndom med følger for livet
Les også
Kronprinsessen til Bibelfestivalen
Les også
Vi som elsker Bibelen
Les også
Bibelmangfold på multietnisk grunn