DRØM: Finn Olav Felipe Jøssang er ansatt i Bibelleseringen og begynner som bibelinspirator 1. mai.

Ønsker å smitte unge med bibelglede

Han har et brennende ønske om at unge skal få Bibelen «på innsida», og erfare den som en levende bok.

Finn Olav Felipe Jøssang er nyansatt bibelinspirator i Bibelleseringen, og har lenge hatt en drøm om å jobbe med å lage bibelmateriell for unge. Ikke minst etter at han var med på team for Ungdom i Oppdrag i Norge og jobbet med det meste innen barne- og ungdomsarbeid.

BIBELMARATON: Fra perm til perm på rundt 85 timer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I løpet av den tiden kjente jeg en veldig sterk trang til å formidle Bibelen til ungdom, med et ønske om at de skulle få oppleve den som en bok som har relevans for alle områder av livet.

Stykkevis og delt

I samarbeid med InFact hadde Dagen før jul en undersøkelse om folks bibelvaner. Der kom det fram at sju av ti nordmenn ikke hadde lest Bibelen det siste året, og at bare tre prosent oppga at de leste den daglig.

– Er det mulig å si noe generelt om unge sitt forhold til Bibelen?

– Min opplevelse er at mange leser den stykkevis og delt. Kanskje skyldes det at det ikke er så mange bibeltimer lenger, og at man på ungdomsmøter og festivaler ikke går så veldig i dybden, eller ser ting i sammenheng. I tillegg tror jeg unge savner unge forbilder som leser Bibelen i sammenheng, og som har et personlig forhold til den.

Unge forbilder

Jøssang peker på at det skjer mye bra i mange ungdomsmiljø, men frykter det han omtaler som en «opplevelsesbasert tro».

– Der er jo mye lovsang, som er kjempebra. Jeg ser at det betyr mye for mange unge. I lovsangen får de uttrykt sin personlige tro, men det er ikke alltid det sterke fokuset på lovsang bakkes opp av solid og grundig bibelundervisning. Ofte blir det temabaserte taler med noen bibelvers herfra og derfra.

– Hvilket forhold har du selv til Bibelen?

– Jeg var 17 da jeg begynte å lese Bibelen selv, og årsaken skyldtes blant annet mangel på unge forbilder. I det miljøet jeg vokste opp, var det flest jenter som leste og snakket om Bibelen, mens vi guttene var mer opptatt av fotball.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men som 17-åring fikk jeg et levende møte med Jesus på en ungdomsfestival. Etter det fikk jeg bare lyst til å lese, og leste et par kapitler hver kveld. Da oppdaget jeg at Bibelen var en relevant bok for livet mitt, og at det var en sammenhengende historie. Det ble en øyeåpner for meg.

Nye oppdagelser

Da han senere studerte Kommunikasjon og Livssyn ved NLA Mediehøgskolen, gjorde han nye oppdagelser.

– Da fikk jeg se den betydningen Bibelen har hatt for samfunnet, og det gjorde den enda mer relevant. Bibelen har jo opp gjennom historien vært med å forme mye av det samfunnet vi har i dag. Det er ikke den boka det snakkes mest om, men den har utvilsomt gitt oss et fundament.

Jøssang tror vi har en tendens til å undervurdere de unges trang til å fordype seg i Bibelen.

– Vi tenker kanskje at de bare vil ha «happenings», for man ønsker jo at det skal være gøy, og at mye skal skje. Men jeg husker selv fra ungdomstiden at vi snakket om hvem som var gode talere, og hvem som ikke var så gode. Når vi merket at noen delte hjertet sitt, og formidlet en ekte tro, gjorde det ikke noe om talen varte i tre kvarter eller en time, så lenge det var ekte.

– Jeg husker også at vi syntes det var spennende når vi oppdaget nye ting, og hadde talere som åpnet Bibelen for oss. Bibelen kan jo noen ganger være en utilgjengelig bok hvis man ikke har så mye bakgrunnskunnskap, medgir han.

Stille spørsmål

Nylig arrangerte Bibelleseringen rådsmøte med temaet: «Hvordan hjelpe ungdom til å bli hekta på Bibelen?».

– Mye av det som kom fram der, er at vi som ledere må vise at vi leser i Bibelen, og at den betyr mye for oss. Men også at vi er opptatt av å lese den i sammenheng, og ikke bare lese utvalgte deler. Vi kan ikke gi videre noe vi selv ikke lever i, konstaterer Jøssang, som også brenner for at unge skal få anledning til å stille spørsmål ved det man leser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som student møtte jeg en del av det. Blant annet hadde vi en del undervisning i apologetikk ved Gimlekollen. Der snakket vi blant annet om Bibelens troverdighet, og om det er en bok vi kan stole på. Å ha den tilnærmingen til Bibelen tenker jeg er viktig. Spesielt i dag med så mange konkurrerende livssyn, er det viktig å snakke om det, tror han.

Bibelleseringen

Bibelleseringen arbeider med å gjøre Guds Ord kjent for barn, unge og familier.

De gir ut bibelmateriell tilpasset ulike aldersgrupper, og ønsker å inspirere til daglig bibellesing.

Finn Olav Felipe Jøssang skal jobbet med Siesta, som er tilpasset den yngre lesergruppen. Han har bakgrunn fra kristent ungdomsarbeid og har tidligere jobbet som nettredaktør i Damaris og som ungdomsskolelærer og journalist.

Les også
Folkekirke uten folk
Les også
Følelser, tradisjon eller teologi?
Les også
Gjennom Bibelen på rundt 85 timer
Les også
«Jeg var død i 40 minutter»