MUMIE: Det er funnet biter av
...
MUMIE: Det er funnet biter av Markusevangeliet på en papyrusmaske fra det første århundre. Det er i så fall det eldste funn av evangeliene noensinne. Foto: ALADIN ABDEL NABY, REUTERS/NTB Scanpix
Eldste funn av et evangelium noensinne
Del
Et papyrusfragment fra en gammel egyptisk mumiemaske kan vise seg å inneholde den eldste delen av et evangelium som eksisterer. Den gamle papyrusbiten inneholder en tekst fra Markusevangeliet og ble trolig skrevet i det første århundre før år 90. Til nå har det eldste evangeliefunnet vært datert til det andre århundre e.Kr., melder IBTimes.

Faraoer og rikfolk i det gamle Egypt hadde kanskje råd til gravmasker i gull, men vanlige folk så seg bare råd til mumiemasker av lin eller papyrus. Egypt ble fullstendig erobret av romerne under det romerske styret (30 – 619 e.Kr.), og innfødte egyptere ble sett på som de laveste i samfunnet og levde i stor fattigdom.

Likevel ble noen tradisjoner holdt i hevd, og mumiemasker ble laget av papyrus som ble brukt om igjen fordi materialet var så kostbart.

En gruppe arkeologer ved Acadia Divinity College på Nova Scotia har undersøkt mumiemasker. De bruker en spesiell teknikk der de fjerner lim på maskene som ikke skader blekket på papyrusen. Forskere har funnet hundrevis av tekster ved denne metoden med filosofiske skrifter og kopier av historiene etter Homer, en stor gresk dikter, skriver Live Science.

Metoden er kontroversiell fordi den ødelegger selve funnet, den gamle mumiemasken. Flere arkeologer kritiserer både framgangsmåten og holdningene til forskerne ved Acadia Divinity College, skriver Daily Mail.

bibelen,arkeologi,mumier,papyrus