FLYKTNING: Ali fra Sudan leser Bibelen i en flyktningleir ved Calais i Frankrike. Foto: Juan Medina / Reuters / NTB Scanpix

Bibelen spres mer enn noen gang før

2014 ble et rekordår for bibelspredningen i verden. Det forklares både med protestantisk kirkevekst og de siste pavenes oppfordring til å lese Bibelen selv.

Bibelselskapene distribuerte nesten 34 millioner bibler i fjor. Det er en økning på 6 prosent i forhold til tallene fra 2013, og hele 14 prosent flere enn antallet bibler distribuert i 2010.

Totalt ble 428,2 millioner bibelske skrifter distribuert i 2014. Dette tallet inkluderer hele bibler, testamenter og bibeldeler - og representerer en økning på henholdsvis 7 og 17 prosent i forhold til 2013 og 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis man ser på hvor spredningen skjer, er det der kirkene vokser, sier bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen i Det Norske Bibelselskap.

Brasil på topp

Særlig sterk er veksten i Latin-Amerika. Flere titalls millioner latinamerikanere har forlatt Den romersk-katolske kirke og sluttet seg til karismatiske kirker de siste tiårene. 84 prosent av voksne latinamerikanere er oppdratt katolsk, men bare 69 prosent har beholdt denne identiteten, ifølge en undersøkelse fra Pew Research Center fra 2014.

– Brasil er verdens største land på bibeldistribusjon. Spredningen er større enn i både Kina og India som kommer på de neste plassene, sier Olsen.

Han viser også arbeidet som pågår for å realisere visjonen om å skaffe en million bibler til Cuba.

– Dette var egentlig et norsk initiativ, sier Olsen.

Bibelvekkelse

Den protestantisk-karismatiske vekkelsen er sterk i hele det globale sør og forklarer økt interesse for Bibelen. Men forhold i Den romersk-katolske kirke spiller også inn. Bernt. G. Olsen påpeker at katolikker før 2. Vatikankonsil, som pågikk i perioden 1962-65, stort sett fikk høre at det var kirkeledernes oppgave å lese Bibelen.

– Nå er det en sterk bibelvekkelse i Den katolske kirke, sier Olsen.

Særlig trekker han fram pave Frans, den første latinamerikanske paven i historien, som legger stor vekt på individuell bibelbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men også på Filippinene er det en sterk katolsk bibelvekkelse. Du vil møte biskoper som uttrykker seg som lekpredikanter i Norge gjør når det gjelder bibellesning, sier Olsen.

Mens kommunistiske regimer tidligere hindret spredning av Bibelen, skjer dette i dag stort sett bare i Nord-Korea og delvis i Sørøst-Asia, ifølge Olsen. I islams verden er det langt vanskeligere.

– Der må vi gå viselig fram, men når vi distribuerer bibler, er de beregnet på den kristne befolkningen, sier bibelmisjonslederen.

Han påpeker at bibelselskapene jobber i 70 land der kirkene utsettes for motstand og forfølgelse.

Fotball-bibler

Amerika melder om den kraftigste økningen i bibelspredning. Denne regionen har hvert år hatt en betydelig økning, og tallene for 2014 er nesten 20 prosent høyere enn for 2010. Brasil utgjør med 7,6 millioner hele bibler mer enn halvparten av totaltallet for Amerika, og mer enn en femtedel av forrige års bibeldistribusjon globalt.

Fjorårets fotball-VM gjorde at tallene i Brasil ble ekstra gode.

– Brasilianerne er fotballentusiaster, og verdenscupen var en fantastisk mulighet til å dele Guds ord med de mange fotballfans som var til stede, kommenterer generalsekretær i Det brasilianske bibelselskap, Rudi Zimmer ifølge en pressemelding fra Det norske bibelselskap.

Les også
Sender 21 menighets- plantere til New YorkMisjonsforbundet
Les også
– Like tydelig på bekjennelsen i dag
Les også
Kartet vender feil vei
Les også
Kristne livredde for IS-påvirkningReligion i Indonesia
Les også
Advarer mot evig helveteBilly Graham