Misjonskafé til fem millioner kroner

Indre Sjø holder seg til indrefileten. Etter det omstridte salget av praktvillaen på Bygdøy, har de etablert seg et steinkast fra Aker Brygge. Der brygger de kaffe for sjøfolk.

Høsten 2014 innkasserteDen indre Sjømannsmisjon (DISM) 57 millioner kroner forOslo Sjømannskirke på Bygdøy. Det skapte bølger.

LES:– 50 trakk seg etter omstridt kirkesalg

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den gamle praktvillaen med strandlinje ble donert til DISM for å bli brukt til kristen aktivitet. Et miljø bestående av i stor grad eldre kristne mennesker hadde i mange årSjømannskirken som fast møtested, men mistet dette da eiendommen ble solgt.

Etter lange formelle prosesser, protester og avisdebatter ble eiendommen avhendet på vårparten i fjor.

Tidlig på høsten i fjor hadde Indre Sjø skaffet seg nye lokaler i Løkkegangen, et par hundre meter fraAker Brygge. Prislapp for drøyt 130 kvadratmeter: 5 millioner kroner.

Lokalene framstår som moderne og tidsriktige med et maritimt preg. Her trår vi over skippergulv, kikker inn i naborommet gjennom koøyne, finner fyrlys i interiøret og på malerier som ble med fra Bygdøy og for øvrig utstyr som er en hvilken som helst moderne internettkafé verdig.

Kaféåpning

Vebjørn Parr Sætre har vært prosjektleder både for prosessen med å selge villaen på Bygdøy og å etablere nytt DISM-arbeid i Oslo. Målet har vært å få til et arbeid som var mer utadrettet og som kunne betjene sjøfolk, det vil i praksis si ansatte på cruiseskip med anløp i Oslo indre havn.

Det skal skje med utgangspunkt i kaféen som nå er åpnet i de nye lokalene. I Løkkegangen ligger nå Lighthouse Coffee og skinner.

23. januar var det åpningsfest – skjønt det ble med en markering for den indre krets. Mandag åpnet endelig dørene for det store publikum etter at alt utstyr var på plass etter noen måneder med oppussing og tilretteleggelse.

Vebjørn Parr Sætre er markeds-, salgs- og økonomiutdannet og jobber på heltid i prosjektet. Han er sønn av DISMs generalsekretærAndré Sætre. I Oslo er enda et familiemedlem med på laget. Hilde Renate Sætre Sleveland er datter av generalsekretæren. Hun er utdannet barrista, noe som passer som hånd i hanske til deltidsstillingen hennes. Også Birgitte Nødland Danielsen er ansatt på deltid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

God åpningsdag

– Åpningsdagen var veldig bra. Det var folk her hele tiden, og mange kjøpte med seg kaffe før de gikk. Mange var nysgjerrige på hva som skjer her, sier Vebjørn Parr Sætre som forteller at de også vil satse på landkrabbene i kontorlokalene i nabolaget, ikke bare på sjøfolk.

LES OGSÅ:Åpner sjømannskirken i Paris

Cruise-sesongen startet ikke før i mai, og inntil da kan betjeningen trene både på de som bor i strøket og bedriftene omkring som det er mange av.

Sætre håper på kaffeavtaler med nærliggende kontorer, men også at noen legger styremøter og andre samlinger til lokalene deres.

Lighthouse Coffee har et mindre rom der disken står, og hvis det blir ekstra mye kunder, kan dørene åpnes til det tilstøtende rommet der det er enda bedre plass. I det største rommet ser Sætre også for seg at det skal holdes kristne møter.

På åpningsfesten var det med representanter fra DISMs ledelse, noen som kom på grunn av annonsering, delvis folk fra Sætres eget nettverk og tildels folk fra miljøet som hadde Oslo Sjømannskirke som samlingspunkt – selv om mange av dem nok har ramlet av lasset.

– Men det var fullt hus denne kvelden, sier Sætre til Dagen.

Seamen’s Mission

Sætre er fornøyd med å ha kommet i gang, men må vente litt til før den viktigste etappen starter. Når cruise-skipene klapper til kai, igangsettes arbeidet med Seamen’s Mission. Det skjer etter modell av lignende arbeid som DISM allerede har erfaring med i Ålesund, Bergen og Stavanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der har frivillige medarbeidere stått klare på kaikanten for å dele ut informasjon om Indre Sjøs tilbud og trekke folk til velferdsstasjonene de har der. Oslo er første sted hvor DISM har regulær kafédrift.

– Vi skal dele ut informasjonsbrosjyrer og si at vi har et møtested i byen der vi tilbyr kaffe eller te og noe å bite i og gratis nettilgang. Primært ønsker vi å nå ansatte på cruise-skipene med velferdsarbeid, men vi vil også dele ut traktater eller nytestamenter på ulike språk, sier Sætre som også har gått på bibelskole.

– Hva tenker du blir testen på om dere har lykkes?

– Hovedoppgaven vår er å gå ut med evangeliet. Vi kommer til å loggføre alle som kommer innom, og vi håper på samtaler med folk både om hverdagslige ting og det kristne budskapet. Så får vi se hvor mange som vil ha med seg traktater eller et nytestamente. Det er den ene siden av saken. Den andre siden er å oppnå en sunn økonomisk drift av stedet her, sier Sætre.