NÆR: Anne-Margrethe Lorentzen er førstekandidat for Partiet De Kristne i Bergen. Nå er hun nær ved å få et kontor i dette bygget.

Mangler bare 35 stemmer

– Jeg er 110 prosent sikker på at vi får en plass i bystyret, sier Partiet De Kristnes førstekandidat Anne-Margrethe Lorentzen.

Partiet De Kristne havner på over 1 prosentpoeng i den siste målingen utført av Respons Analyse på oppdrag fra Bergens Tidende. En plass i Bergen bystyre krever i underkant av 2 prosentpoeng.

– 35 stemmer kan være alt som skal til, sier politisk tallknuser og mannen bak nettstedet Poll of polls, Bjørn Giertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De er temmelig nær, sier Giertsen.

Tallet 35 forutsetter at det er like mange som stemmer i år som det var i 2011, og at målingen fra Bergens Tidene er helt nøyaktig.

– Du skal ikke se bort i fra at de kommer inn, er kommentaren fra valgforsker Frank Aarebrot.

Drøyt 1300 stemmer er det som skal til for å få en person inn i bystyret i Bergen. Tallet er bygget på valgdeltagelsen i 2011.

Fisker kristenstemmer

– Kan de komme til å stjele en plass fra KrF i bystyret?

– Det kommer an på om de stjeler stemmer fra KrF. Det vet vi jo ikke. Jeg vil tro at de fisker i samme vann, men så er det slik med nye partier at de generelt henter stemmer fra de som ikke stemmer på noen partier, sier Aarebrot.

– Tror du Partiet De Kristne kan klare å bygge seg opp slik Miljøpartiet De Grønne har gjort?

– Miljøpartiet De Grønne lå atskillig bedre an for fire år siden enn De Kristne gjør i dag. De er mer sammenlignbare hvis vi går åtte år tilbake i tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fast i troen

– Jeg er 110 prosent sikker på at vi får en plass i bystyret, sier førstekandidat Anne-Margrethe Lorentzen til Dagen.

– De Kristne sa at de var helt sikker på å få en plass i Stortinget ved valget for to år siden. Hva er forskjellen nå?

– Da var det ikke så mange som kjente til personene. Nå er det lokalvalg. Da kjenner folk oss. Det er helt annerledes nå, sier førstekandidaten i Bergen.

Lorentzen pensjonerte seg for fire år siden etter 30 år i en administrativ stilling ved Universitetet i Bergen. Her var hun blant annet hovedverneombud.

– Hva er dine viktigste saker i Bergen?

– Omsorg.

– Kan du utdype det?

– Omsorg for eldre, omsorg for fattige, omsorg for de som ikke har ressurser til å stå opp for rettighetene sine, sier Lorentzen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener politikerne på sosialistisk side har gjort situasjonen vanskeligere for de ressurssvake.

– Hvordan vil dere gjøre situasjonen bedre for de som trenger omsorg?

– Vi vil utvikle Pasientombudet for at pasienter og brukeres behov skal bli møtt i sterkere grad. Helsepersonell gjør en god jobb, men går med stadig dårlig samvittighet fordi de ikke klarer å bruke nok tid med ensomme og gamle mennesker.

– Ressurssterke enker og andre bør få mulighet til å gjøre en ubetalt innsats for å fylle de behovene helsepersonell i dag ikke klarer å fylle, sier hun.

– Ikke råd

For å komme over den magiske grensen må Lorentzen og hennes partifeller overbevise bergensere. Men Partiet De Kristne har ikke råd til egen valgbod i Bergen og må stå i «friluft». De har kjøpt et telt, og hver fredag og lørdag har de fått en plass på Torgalmenningen, i nærheten av de andre valgbodene.

– En valgbod koster 16.000 kroner. Vi har ikke fem flate øre i Bergen. Jeg har tigget hos medlemmene våre for å få råd til valgmateriell, sier Lorentzen.

Spent i sør

Også andre steder i landet blir det nye partiet fulgt med en viss interesse. Ved stortingsvalget for tre år siden fikk Partiet De Kristne nok stemmer til at de hadde kapret en representant i bystyret i Kristiansand og hele tre i nabokommunen Vennesla. Politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen tør ikke spå utfallet for partiet ved valget om to uker.

– Det er vanskelig å forholde seg til målingene, for feilmarginene er større enn partiets oppslutning, sier Udjus til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjell-Elvis kan komme inn

Også i Lyngdal er det knyttet spenning til om Partiet De Kristne får inn Elvis-imitator Kjell-Elvis, eller Kjell Henning Bjørnestad, som topper lista.

– Han har kjendisstatus og er en artig kar, sier Udjus.

Ved stortingsvalget for to år siden fikk partiet størst oppslutning i Vest-Agder med 2,0 prosent. I Rogaland fikk de 1,0 prosent. Ved årets valg stiller de lister i sju kommuner:

Stavanger, Sandnes, Strand, Karmøy, Haugesund, Tysvær og Hå. Kommentator Tom Hetland i Stavanger Aftenblad spør at de har best sjanse til å komme inn i Karmøy og Hå.

De kristne

Partiet De Kristne er et landsdekkende, politisk parti med kristen profil.

De har lister i alle fylker i landet, og i 67 kommuner. Syv av dem ligger i Hordaland.

Partiet har 89 lokallag.

Partiet er ledet av Erik Selle.

Ved stortingsvalget for to år siden fikk partiet 0,6 prosent.

Les også
KrFs ordførerkandidat sier hun ble helbredet gjennom bønn
Les også
Kjendiskamp om kristne stemmerValg 2015
Les også
Mener konservative kristne får mer maktfakta Guds lobby
Les også
Gudsfrykt med nøysomhet anno 2015
Les også
Å være grønn er en del av hennes troDe Grønne