Dachau takker norsk politi for funn av naziport

Direktøren for minnesmerket ved Dachau-leiren takker politiet i Bergen for innsatsen etter funnet av den historiske porten som ble stjålet for over to år siden.

– Selv om vi fortsatt ikke vet hva som er motivasjonen bak denne hårreisende hendelsen, vil jeg på vegne av overlevende og Dachau-minnesmerket si takk for oppdagelsen av denne kriminelle handlingen, og for den omfattende etterforskningen gjort av tysk og norsk politi, sier Gabriele Hammermann, direktør for minnesmerket ved Dachau i en pressemelding.

Porten ble stjålet av fortsatt ukjente gjerningsmenn natt til 2. november 2014, og hendelsen betegnes som den første i av flere omfattende «raid» mot minnesmerket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Porten med den berømte teksten «Arbeit macht frei» skal nå restaureres, før en dommer beslutter hvorvidt porten skal stilles ut der den sto under krigen eller om den skal være en del av utstillingen ved minnesmerket.

Porten var i sin tid døren som skilte innsatte i konsentrasjonsleiren fra verden utenfor, og den ble bygget i 1936. Den betegnes som et «nøkkelsymbol for den enorme lidelsen de innsatte ble tvunget til å gjennomgå».