full kirke: Pastor David Hetle
...
full kirke: Pastor David Hetlelid fra Filadelfiakirken Sarpsborg forrettet i begravelsen. Foto: Silje Rognsvåg
Fullsatt kirke tok farvel
Del
Liv Kjersti S. Thoresen hylles for sin kamp for livsvern og rettferdighet.

Folk måtte sitte på ekstrastoler i entreen da Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen (55) i dag ble gravlagt fra Råde kirke.

Foran alteret bugnet det av kranser og blomsterbuketter fra venner og familie, men også fra Kristelig Folkeparti, ulike menigheter og organisasjoner.

– Det er en trist dag. En god venn og kjempeviktig person i samfunnet har gått bort, sier Geir Lippestad , byråd i Oslo for Arbeiderpartiet, på veg inn i kirken.

LES: Hun kjempet for menneskeverdet

Han fikk tildelt Menneskeverds Livsvernspris i 2014 og er ambassadør for organisasjonen.

– Jeg kjenner på en dyp sorg og uendelig stor takk for alt hun har betydd for familien, meg selv og hele Norge, sa Olaug Bollestad , KrFs nestleder og helsetalskvinne, i en hilsen til Thoresen under begravelsen.

– Himmel over livet

Som generalsekretær i organisasjonen Menneskeverd gjennom 13 år, engasjerte Thoresen seg i debatter om alt fra livsvern og aborttall, til Downs syndrom og aktiv dødshjelp.

– Hun møtte folk med respekt, kunnskap og varme, og fikk dem til å føle seg verdifulle. Hun knyttet kontakter og ble lyttet til langt inn i ulike regjeringer. Så hadde hun en himmel over livet sitt som preget alt hun stod for og mente, fortsatte Bollestad.

– Fotavtrykkene etter henne ser vi mange steder. Nå tror jeg hun ber oss løfte menneskeverdet, sa KrF-nestlederen.

KRF-KVINNER: : Stortingsrepresentantene f.h. Olaug Bollestad og Line Henriette Hjemdal fra KrF tok et siste farvel. Foto: Silje Rognsvåg
 

– Uvirkelig

I september i fjor ble Thoresen sykemeldt. Ifølge familien har sykdomsforløpet vært tøft og vanskelig. Mandag forrige uke gikk hun bort med sine nærmeste rundt seg, til stor sorg og sjokk for venner og familie.

Thoresen etterlater seg ektemann, to bonusbarn og seks barnebarn. Hun giftet seg med Yngve Thoresen i 2012.

– Det var ingen som tenkte at det skulle ende slik det gjorde. Liv Kjersti var sterk og livsglad og kjempet gjennom hele sykdomsperioden. Derfor oppleves dette som uvirkelig, sa pastor David Hetlelid da han holdt minneordene i begravelsen. Han er pastor i Filadelfiakirken Sarpsborg.

MINNEORD: «En sterk og varm kvinne er gått bort»

Bonusdatter Elisabeth Thoresen Olseng snakket på vegne av familien under stunden i kirken.

– Ord er ikke nok til å beskrive deg, Liv Kjersti. Du var så mye for oss. Det er ufattelig det som har skjedd. Du kom inn i familien som en god og varm virvelvind og det var en tydelig kjærlighet mellom deg og pappa. Du gav så mye av deg selv og det var så mye glede og gnist rundt deg. Tusen takk for alt, sa Olseng.

RÅDE: Begravelsen av Liv Kjersti S. Thoresen fant sted i Råde kirke. Hun var generalsekretær for Menneskeverd i 13 år. Foto: Silje Rognsvåg
 

Engasjert

– Liv Kjersti bestemte seg tidlig for å bekjempe urettferdighet, påpekte pastoren og fortalte om oppvekst i Kongo, yrkesvalg, og engasjement for livsvern og menneskeverd.

Fra 2001 var hun styremedlem i Pro Vita og var en sentral aktør da de slo seg sammen med For Livsrett og Menneskeverd året etter. Fra 2004 var hun generalsekretær i organisasjonen.

– Liv Kjersti var et sterkt menneske, men kjente til livets sårbare sider. Erfaringer av smerte gjorde henne ikke apatisk, men ble brukt til å kjempe for rettferdighet og menneskers uendelige verdi, sa pastoren.

– Samfunnet har mistet en varm og støttende stemme. Hun fullførte løpet, bevarte troen, og er nå hjemme hos Herren. Vi lyser fred over hennes gode minne.

MINNET: En fullsatt kirke minnet Liv Kjersti S. Thoresen som en varm og støttende stemme for menneskeverdet. Foto: Silje Rognsvåg
 

– Hadde mye ugjort

Nåværende og tidligere ansatte i Menneskeverd deltok i begravelsen.

– Det er helt uforståelig og dypt tragisk. Jeg minnes en utrolig varm og modig kvinne som har gjort så mye for livet. I dag sørger vi, sier Maria Victoria K. Aanje til Dagen.

– Hun var et forbilde i å snakke om det vanskelige på en respektfull og varm måte, sier Mona Høvset , tidligere ansatt i Menneskeverd, og nå kommunikasjonssjef i KrF.

Arnfinn Løyning sørger over tapet av en nær venn.

– Vi hadde absolutt ikke råd til å miste henne. Hun hadde så mye ugjort. Mine tanker går til Yngvar og familien, sier Løyning, som sitter i styret til Menneskeverd og er tidligere synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke .

Tarjei Gilje: Det mest kristelige som finnes

Barndomsvenninnen Ada Kabinga Nhonzi vil savne Liv Kjersti dypt. De vokste opp på samme misjonsstasjon i Kongo.

– Hun var en oppmuntring for oss da vi var små. Vi sang og spilte trommer sammen og snakket mye om Gud. Jeg vet at hun er i himmelen og at vi skal møte henne igjen en dag, sier Nhonzi.

EKSTRASTOLER: Rundt 280 personer fylte Råde kirke da Liv Kjersti S. Thoresen ble begravet. Foto: Silje Rognsvåg