Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland leder et utvalg i Høyre som skal gjennomgå barne- og ungdomspolitikken. Målet er at flere skal velge å få barn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Barneministeren bekymret for lave fødselstall

Barneminister Linda Hofstad Helleland (H) er bekymret for lave norske fødselstall og ønsker å gjøre det lettere for folk å få barn i 20-årene.

– Det er bekymringsfullt at fødselstallene i Norge fortsetter å falle, og at fødselsoverskuddet nå er det laveste som er målt på 33 år. På sikt kan lave fødselstall være en trussel mot bærekraften i velferdssamfunnet, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland til NTB.

I årets tre første måneder hadde Norge det laveste fødselsoverskuddet siden 1985. Det ble bare født 1.700 flere barn enn antallet som døde. Til sammenligning var fødselsoverskuddet i Norge i første kvartal i fjor på 2.400, og året før var det 3.500.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antall fødte i årets første tre måneder var bare 13.200, nesten 500 færre enn i samme periode i fjor. Året før ble det født 14.500 barn i første kvartal. Fjorårets samlede fødselstall på 56.300 var det laveste på mange år.

Venter for lenge

Helleland er bekymret over at mange venter for lenge med å få barn. Snittalderen for når kvinner får sitt første barn er nå 29,3 år. Det er ett år mer enn for ti år siden.

– Jeg synes det er et tankekors at nordmenn venter lenger og lenger med å få barn. Vi vet at jo eldre du blir, jo vanskeligere er det å få barn.

Gjennomsnittsalder for førstegangsfødende i Oslo er 31,1 år.

– Derfor må vi stille oss spørsmålet om vi gjør nok for å legge til rette for par som ønsker å få barn i 20-årene, kanskje mens de fremdeles studerer. Jeg leder nå et Høyre-utvalg som skal gjennomgå barne- og ungdomspolitikken vår, og dette er ett av temaene vi jobber med.

Bedre støtteordninger for studenter

– I Jeløya-plattformen sier vi at vi skal forbedre støtteordningene til studenter med barn. Det er ett tiltak som kan bidra til økt trygghet for unge par som ønsker å få barn.

– Men utvalget vil se på helheten i hverdagen for unge par, og vurdere ulike tiltak som kan gjøre den enklere. Det handler om alt fra jobb og bolig til barnehage, foreldrepenger og andre støtteordninger.

Hun innrømmer at de ikke er sikre på hvorfor fødselstallene faller nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi trenger mer kunnskap om dette, og om hvilke konsekvenser det kan få for velferden vår på sikt. Derfor har departementet bestilt rapporter fra SSB og Institutt for samfunnsforskning som begge skal leveres i løpet av 2018.

Helleland understreker likevel at det skal være frivillig å få barn.

– Vi verken kan eller skal tvinge folk til å få flere barn, men vi kan øke gjøre det tryggere å ta valget om å få barn.

NTB-André Lorentsen

Les også
Laveste fødselsoverskudd i Norge siden 1985
Les også
Bibelske guttenavn topper navnestatistikken for 2017
Les også
17,3 prosent i Norge har innvandrerbakgrunn
Les også
Fortsatt flere menn enn kvinner i Norge
Les også
SSB: Rekordlav fruktbarhet i Norge - laveste som noen gang er målt